Оставиха в затвора обвинения в палеж Баджика

Окръжен съд - Монтана остави под стража обвинен за палеж , застрашил жилищен блок и хора в областния град

Баджика поиска свобода като му монтират устройство за електронно наблюдение

Окръжен съд – Монтана отказа да измени в по-лека мярката  за неотклонение на задържания под стража в Затвора – Враца, Ц. П. В. – обвинен за палеж на автомобил и взрив в жилищен блок в Монтана.  

Експлозията избухна през нощта на 7 октомври  2019 г. в кооперация в областния град след палеж на лек  автомобил „Волво Х Ц -60“ , ползван от адвоката К. И. Б.

Взривът  разруши гараж, а избухналият пожар се разпространи по сградата и  апартаменти и нанесе според изготвените на досъдебното производство експертизи  щети за 71 769, 58 лева.

По мнението на експертите е съществувала реална опасност пожарът да обхване цялата сграда и газовата инсталация на кооперацията и да доведе до опасност за живота и здравето на живеещите в нея. Ц. П. В., който е бил ранен при взрива, бе  задържан  от органите на МВР, а от  23 октомври 2019 г. е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, потвърдена от Апелативен съд – София. Преди дни Окръжна прокуратура – Монтана предаде на съд Ц. П. В. по обвинение за палеж с последвали значителни вреди – престъпление, за което законът предвижда от 3 до 12 години „Лишаване от свобода“.

В молбата си до съда Ц. П. В. поиска мярката му за неотклонение да бъде заменена в по-лека – „домашен арест“, без обаче да сочи причини за необходимостта от такова изменение. След като обсъди наличните доказателства съдът обяви, че намира молбата за изменение на мярката за неоснователна.

Събраните на досъдебното производство доказателства не разколебават тезата, че  Ц. П. В е извършител на деянието, в което е обвинен, налице е и предпоставката, ако излезе на свобода той да извърши друго престъпление, което се обуславя от високата му степен на обществена опасност, заяви съдът. 56 годишният  Ц. П. В. е осъждан досега с 16 влезли в сила присъди за престъпления от общ характер.

По горните съображения съдът определи, че оставя без уважение молбата на задържания под стража  Ц. П. В. Заседанието бе проведено по видеоконферентна връзка на съда със Затвора – Враца.

Определението може да се обжалва в 7 дневен срок пред Апелативен съд – София.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.