Солисти от „Пъстренец Jr.” са финалисти в онлайн конкурс

Солисти от „Пъстренец Jr.” са финалисти в онлайн конкурс

Ева Янакиева, Поли Петрова и Мария Алексиева от певческа група „Пъстренец Jr.” при Общински младежки дом са сред отличените в онлайн конкурса за Северняшка и Добруджанска песен „Пендара“.

Конкурсът  е със състезателен характер  и бе организиран от народният певец Петър Кирилов в град Попово.

Надпреварата премина в два етапа . Първият беше до 31 май, като до тогаваучастниците изпращаха  музикални изпълнения по техен избор. Професионално жури в състав народните добруджански певици Калинка Вълчева  и Галина Дурмушлийска, както и продуцентът в  БНТ и северняшки певец  Даниел Спасов  оценяваше  изпратените записи и видеоклипове от първия кръг и определи кои участници да бъдат допуснати до втория кръг.

За тези, които се класираха за него организаторите бяха  подготвили списък с избрани песни на най-ярките добруджански и северняшки песни.  В рамките на седмица те трябваше да разучат песента и да заснемат видеоклип с нейното изпълнение. В първата част на конкурса солистките от „Пъстренец Jr.” изпълниха песни от нашия край. Във втория кръг Ева Янакиева пя песен от репертоара на  Иван Пановски, Поли Петрова изпълни песен на Кайчо Каменов, а на  Мария Алексиева се падна северняшка от Даниел Спасов.

Победителят от онлайн конкурса  Северняшка и Добруджанска песен „Пендара“ ще получи златна пендара – 22-каратова от 1846 година, с богата история и нумизматична стойност. Идеята на организаторите от сдружение „Цветница“ е да има връзка между името на конкурса и символиката на пендарата. В традициите на българския народ златото се дава от сърце, с чисти помисли и благопожелания, такива са и нашите към победителя и участниците, казват организаторите. Официалното обявяване на победителят и  наградите ще бъде по време на гала концерта на 11 юли в Дом на културата  „Димо Коларов“  в град Попово.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.