Празнуваме Петровден

Православната църква почита паметта на великите апостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата „Деяния на апостолите“ (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. 

Празникът в чест на светците Петър и Павел е и за предпазване от огън, пожари, гръмотевици и градушки. В някои краища Павловден се празнува отделно на 30 юни и се нарича Пальовден (от глагола „паля“). В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле.

Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено – през първата половина на деня. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки петровки. На някои места те се раздават като помен за умрели деца. В много селища на този ден се правят сборове и курбани за светиите и се слага обща трапеза с песни и хора.

Именници на Петровден са: Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен. Екипът на NOVA им желае здраве, късмет и светлина в душите!

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.