Близки и приятели на Рени Петрова подредиха изложба с нейни творби (СНИМКИ)

Откриване на изложбата „Моят живот” на Рени Петрова

Близки и приятели на Рени Петрова подредиха изложба с нейни творби

Преди една година бе открита нетрадиционно с песни за празника, с венци и букети от билки, традиционната изложба на студио „Рениарт”, посветена на Еньовден. Тази година на същата дата на същото място – в галерия „Кутловица” – Монтана, бе представена ретроспективната изложба на Рени Петрова „Моят свят”.

Замислена като израз и на нейната любов към природата и преданост към фолклорните ритуали, изложбата бе подготвена от самата авторка. Тя не я дочака и си отиде от този свят 10 дни преди насроченото за 24 юни откриване.

Десетки приятели, ученици и колеги изпълниха залата на Дружеството на художниците „Тенец” за болезнена, но желана задочна среща с Рени Петрова.

Рени Петрова получи обществено признание за приноса си – тя е сред първите наградени с Почетната значка на Община Монтана. Носител е и на най-високото отличие на нашата община – Почетният знак.

Под запазения знак на студио по изобразително изкуство „Рениарт” в изложбената зала е нейната биография, в която са споменати и още спечелени от нея отличия. Но тяхната стойност бледнее пред уважението и благодарността на нейните ученици.

За почти 4 десетилетия работа като преподавател по изобразително изкуство – в Обединена школа по изкуството и в собственото й студио, което създаде с любов към младите таланти и преданост към изкуството,  преминаха най-смислените дни от детството на близо 900 момичета и момчета.

Рени намираше начин да внуши на децата, че това е техен дълг, на първо място пред себе си. Нека цитирам архитект Искра Пенчева, която се реализира във Франция: „Даваше ни вяра и крила. Знаеше как да ни говори. С нея едно обикновено дете на 12 можеше да изпита щастието на един пълноценен творец.”

Стотици са наградите, спечелени от престижни международни конкурси Япония, Индия, Китай, Ирак, Сирия, Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, Словения, Чехия, Полша, Македония, Франция, Португалия, Норвегия, Аржентина, Египет, Македония.

В живописната секция на изложбата са и натюрморти. Най-хубавите от тях бяха откупени и подарени на изложбата в родния й град Червен бряг, състояла се в началото на март. И композициите, представени в галерия „Кутловица” обаче, представят Рени като умел рисувач владеещ формата и багрите.

Нели Василева

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.