Осъдиха ученика от катастрофата със смъртен случай при Била

Ученик с осъдителна присъда за ПТП със загинал възрастен пешеходец на тротоар в гр. Монтана

Осъдиха ученика от катастрофата със смъртен случай при Била
Архив "Монтана 24"

Една година и четири месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС за срок от три години е наказанието наложено от първоинстанционния съд на С.Д. за предизвикано от него пътнотранспортно произшествие, отнело човешки живот – престъпление по чл. 343, ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Деветнадесетгодишният ученик е бил предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Монтана.

Подсъдимият С.Д. живее в гр. Берковица. Учи в 12-ти клас в гимназия в гр. Монтана. Младежът е правоспособен водач на МПС от м. април 2019 г.

На 13.12.2019 г. С.Д. пристигнал в гр. Монтана с лек автомобил м. „Ауди“, собственост на майка му. През едно от междучасията, заедно с негов приятел, решили да се повозят с колата му, паркирана пред училището. Двамата се качили в автомобила, като на мястото на водача седнал подсъдимият Д.

Първоначално потеглил в посока към магазин „Кауфланд“, продължил към ЖП гарата и по ул. „Св. Климент Охридски“. Движейки се в централната част на населеното място, ученикът управлявал със скорост от 80 км/ч., при максимално допустима – 50 км/ч.

В района на кръстовището с ул. „Велико Търново“ подсъдимият възприел червен сигнал на светофарната уредба и задействал спирачната система. Поради шофиране с превишена скорост и мокра пътна настилка, автомобилът изгубил устойчивост, а С.Д. – контрола върху управлението му. В резултат на това колата се насочила вдясно по посока на движението, напуснала платното за движение и продължила косо по тротоара.

В същия момент по него минавал осемдесет и седем годишният пешеходец – Ц.Л. Възрастният мъж бил ударен от управлявания от ученика автомобил. Последвал сблъсък на МПС в крайпътно дърво.

След подаден сигнал за пътнотранспортно произшествие на място незабавно пристигнали екипи на полицията и спешна медицинска помощ.

Вследствие на получените тежки увреждания пострадалият мъж починал. От изготвената на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза е видно, че непосредствената причина за смъртта му е острата сърдечна и дихателна недостатъчност от травматичен шок. Мъжът получил множествена съчетана травма – черепно-мозъчна, гръдна, гръбначно-мозъчна, ампутация на десния крайник, разкъсвания на вътрешните органи.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийски апелативен съд.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.