Кабинетът „Борисов” 3 оцеля след петия вот на недоверие

Кабинетът „Борисов” 3 оцеля след петия вот на недоверие
Снимка: БЛИЦ

Петият вот на недоверие към правителството не мина в парламента. Той беше внесен от БСП, а темата беше „Провал в политиката за противодействие на корупцията”.

Управляващата коалиция плюс партията на Веселин Марешки подкрепиха кабинета „Борисов” 3.

124 депутати гласуваха „против” вота на недоверие, 102 – „за”, 11 – „въздържали се”.

„Днес се провали поредният опит за дестабилизация на държавата, който предприема БСП, с внесения от тях вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Третият кабинет на ПП ГЕРБ дойде на власт през 2017 г. , когато българските граждани му дадоха ясна и категорична подкрепа. Като народен представител от управляващото мнозинство гласувах за развиваща се и стабилна България, каквато е в рамките на този управленски мандат , а не за политическия хаос, към който опозицията иска да тласне страната ни. Гласувах “ против“ този вот, защото искам да продължат да се увеличават доходите на българските граждани, да има устойчив растеж на икономиката, да се работи с мисъл и отговорност към бъдещето на България. С гласа си в пленарна зала се противопоставих на опитите държавата ни да бъде пратена в безвремието на парламентарна криза. Гласувах “ против “ вота на недоверие, защото страната ни трябва да продължи своето положително развитие, което се признава от всички български и международни институции. Гласувах „против“, защото това е отговорното политическо поведение, когато си в Народното събрание за да работиш в интерес на хората., заяви след гласуването депутатът от ГЕРБ – Монтана Ирена Димова.

„В основата на това пъклено дело е самоизяждащата се БСП. Формулирайте час по-скоро вашите представи за по-добър живот и ги подложете на обществено обсъждане. Истинската демокрация не се гради с насилие и кръв, а чрез бюлетините, които гражданите ще пуснат в урните”, заяви Спас Гърневски.

„Когато БСП са идвали на власт, България винаги е била или в криза, или в национална катастрофа. Народът не иска никога повече да ви допусне до властта. Знаейки и вие това, се опитвате да влезете във властта през задния вход, чрез така наречения служебен кабинет”, заяви лидерът на „Воля” Веселин Марешки.

„Вчера по време на дебатите по вота, премиерът отсъстваше от зала, казахте, че не е в България. Днес е в България, но отново го няма”, заяви Филип Попов от БСП.

Председателят на парламента Цвета Караянчева отговори, че премиерът все още не е у нас.

Сега, според управляващата коалиция, могат да започнат и разговори за персонални промени в Министерския съвет.

Част от министрите вече заявиха, че са готови да подадат оставки, ако това е необходимо, но предпочитат кабинетът да продължи да работи до следващите избори в същия си вид. Готови са на разговор и с протестиращите по исканията им.

„Следва сериозен Коалиционен съвет, утре или в други ден”, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.