Осъдиха безработен да плати 10 000 лева, защото е нарушил мерките против COVID-19

10 000 лева глоба получи жена нарушила мерките против КОВИД- 19

Районен съд – Лом одобри постигнатото споразумение между Районна прокуратура- Лом и защитата на подсъдимия К. Ж. Ш. за наказание от три месеца „Лишаване от свобода“ условно и 10 000 лева глоба. Той нарушил мерките  против разпространението на заразата от COVID -19.  

21 годишният  К. Ж. Ш. – с начално  образование, неосъждан и безработен, влязъл на територията на Р България през ГКПП Аерогара София на 22.04. 2020 г.. След това бил поставен под 14 дневна карантина от РЗИ, като посочил, че ще прекара карантината в дома си в село Комощица, област Монтана.  Въпреки това на 23. 04. 2020 г. подсъдимият нарушил мерките, издадени против разпространението на заразителна болест по хората, въведени със Заповед № РД-01-183/06.04.2020 г. на Министъра на здравеопазването във връзка с усложняващата се епидемична обстановка и разпространението на COVID-19, напуснал дома си в Комощица и пребивавал на обществено място, за да напазарува.

На 27.04.2020 г. в село Комощица, К. Ж. Ш. отново нарушил мерките, въведени във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, напуснал дома си и пребивавал на обществено място, за да се види с други лица, поставени под карантина.

Деянията са извършени по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи от COVID-19, обявено с решение на Народното събрание и според Наказателния кодекс са престъпления против народното здраве.

Пред съда подсъдимият К. Ж. Ш. се призна за виновен и заяви, че доброволно подписва споразумението за наказание  „Лишаване от свобода“ за срок от три месеца, което се отлага с три години, както и глоба от 10 000 лева, която да заплати в полза на бюджета на съдебната власт.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.