Сбогуваме се с Цветан Цветанов в петък

Сбогуваме се с Цветан Цветанов в петък

В сряда ни Цветан Цветанов – диригент и художествен ръководител, на фолклорна формация „Торлашки напеви” към ПГПЧЕ „Петър Богдан” и на фолклорна формация „Огоста” към НЧ „Разум 1883” в Монтана. Техните изпълнения неизменно присъстваха в програмата на Международния фолклорен фестивал на Монтана. Цветан Цветанов често бе и зад тонрежисьорския пулт на съпътстващи фолклорни концерти.

Монтана ще се прости със забележителния музикант, педагог, художествен ръководител и диригент утре – 31 юли. Поклонението ще започне в 10:30 ч. в храм „Св. св. Кирил и Методий”.

Цветан Цветанов е една от най-ярките и харизматични личности в културата на днешна Монтана. Целият му творчески път е посветен на родния му град.

Той започва в Обединена школа по изкуствата „Добри Христов” – Монтана, където изучава гъдулка при Петър Георгиев. Продължава образованието си Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен. Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. След завръщането си в Монтана Цветан Цветанов преподава в Пето СОУ „Христо Ботев” и в ПГПЧЕ „Петър Богдан”.

В езиковата гимназия Цветан Цветанов създава певческа група “Торлашки напеви”, която ръководи с ентусиазъм и вдъхновение. С талантливите си възпитаници г-н Цветанов изучава и популяризира колоритния песенен фолклор на нашия край на българска и международна сцена. Скоро след създаването си групата се превръща в хор. Високото художествено ниво на певческата формация е допълнено от сформираната инструментална група. Десетките награди на народния хор, камерни формации от него, солисти са убедително доказателство за педагогическото майсторство на Цветан Цветанов и таланта на учениците му. Много от тях са носители на стипендия на Община Монтана.

По-късно „Торлашки напеви” се превръща в ядро на фолклорна формация „Огоста” към НЧ „Разум 1883”.

Постиженията на Цветан Цветанов са оценени не само от учениците и от публиката. Признание за приноса му е Почетната значка на Община Монтана, която му бе върчена през 2010 г. През 2014 г. му е присъдена националната награда „Неофит Рилски”. Тогава ръководителят на вокалната формация „Торлашки напеви” и преподавател по музика в ПГПЧЕ „Петър Богдан” бе единственият учител от областта, номиниран и за приза в националния конкурс „Учител на годината”.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.