Борисов: Мога да предложа и вариант на правителство без мен

Борисов: Мога да предложа и вариант на правителство без мен
Снимка: ГЕРБ

„Ще продължа разговорите с коалиционните партньори и ще им предложа вариант, включително такъв – аз да си тръгна и да продължи правителството“. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред делегатите на Националната конференция на ГЕРБ.

„Правителството може да остане, да има парламент, а тези, които са водачите на протестите, да дойдат, да кажат как го виждат и те. Имаме всякакви варианти“, каза Борисов.

„Поел съм ангажименти, иначе още днес можеше да кажа на коя дата да си подам оставката. Трябва да осигурим стабилността”, каза премиерът.

Преди това Борисов обясни и защо не е добре страната да остава без Народно събрание.

„Какъв ни е проблемът със служебно правителство? Никакъв! Но без Народно събрание не може да се обявява извънредно положение, ако пандемията нарасне. Не могат да се вземат заеми, ако икономиката закъса. Не могат да се променят закони. Ако се открие лечение или ваксина, Народното събрание е това, което може да позволи на здравния министър да проведе търгове. Без НС няма да има бюджет за 2021 г.”, каза Борисов. 

На форума присъстват министри, кметове, депутати, евродепутати и областни управители от партията. 

 „ГЕРБ направи за 10 години магистрали и метро, за да има сега какво да блокират протестиращите”, иронизира опонентите си премиерът.

„Преди нас нямаше какво да блокират, защото нямаше. Сега ги блокират. Сега могат да отидат да си играят с метрото. Има какво да блокират, има какво да спират“, заключи Борисов. И добави: „А и това са много неблагодарни хора. Румяна Бъчварова може да ви каже как доведе Христо Иванов задкулисно в офиса на ГЕРБ да ми каже как ме обича.“

„Искам да помоля тези, които правят провокациите, да не ги правят. Защото няма нищо по-добро от демокрацията и това хората да изразяват своята воля – хубава, лоша, затова сме се борили. Защо избрахме Тех парка? Защото тук е най-видимо само за 10 г. какви промени са направени – виждате, от едни казарми – клъстери, иновации, най-мощния компютър. Какво друго биха могли да ни покажат нашите опоненти, алтернатива на това?“, попита той.

Борисов подчерта, че не желае по никакъв начин държавата да бъде разединена.

„Не съм Радев – да се радвам, когато хората се бият по улицата“, каза той. 

Освен това Борисов призова привържениците си да не отговарят на провокациите. 

„Ние сме за единство, каквото и да струва това на партията”, каза Борисов и отново предупреди, че се очакват тежки месеци.

Докато премиерът Борисов говореше пред делегатите, се чуха скандирания и нецензурни думи от протестиращ, доближил периметъра на събранието. Борисов реагира с думите: „Има и такива“, а протестиращият беше отведен.

Преди премиера, на трибуната излезе и коалиционният му партньор и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Избори ще има тогава, когато е по Конституция. Вървим напред, за да си свършим работа“, заяви Каракачанов. Според него исканията на протестиращите не са ясно формулирани.

„Какво правим с всички онези неща, които са важни за нацията, но аз не ги чувам днес на площада?“, попита Каракачанов. „Съдебна реформа. Каква? Аз искам да чуя какво искат да се промени“, каза той.

 „Има два вида политици. Политици, които са готови да се жертват за нацията и държавата си, и политици, които жертват държавата и нацията си за себе си“, каза още вицепремиерът.

„Готови са да хвърлят страната в хаос, само и само да се докопат до властта“, допълни още Каракачанов по адрес на политиците, изразяващи подкрепа за протеста.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.