Виновен по делото за камиона-ковчег ще лежи присъдата у нас

Виновен по делото за камиона-ковчег ще лежи присъдата у нас

Окръжен съд – Монтана призна за изпълнение у нас  присъда на българин, осъден в Унгария на  5 години затвор за съучастие в смъртта на 71 мигранти в камиона-ковчег през август  2015 г.

Окръжен съд – Монтана  призна и прие за изпълнение в Р България  присъда на Апелативния съд в град Кечкемет /Унгария/, с която на  българския гражданин  Б. С. Б. /37 годишен/ е наложено наказание  5 години  „Лишаване от свобода“ за  престъпление  „Трафик на хора“.  

 Б. С. Б. от село Якимово е задържан от служители на МВР след като на 8 август 2017 г.  в Окръжна прокуратура – Монтана е получена  за изпълнение Европейска заповед за арест /ЕЗА/ с искане за предаване на Б. С. Б.  на унгарските власти по обвинение  за смъртта на 71  мигранти, от които 8 жени и 4 деца, задушени в хладилен камион в Австрия до границата с Унгария.  

На 18 август 2017 г. е допуснато предаването на Б. С. Б. на съдебните власти на Унгария, а на 28 август с. г.  е осъществено и физическото предаване на лицето. През 2017 г. Апелативният съд в Кечкемет признава за виновен Б. С. Б.  за съизвършител в престъплението „Трафик на хора“ и го осъжда на 5 години „Лишаване от свобода“ като присъдата е потвърдена  и от второинстанциония  съд .

На 1 октомври 2019 г. Б. С. Б.  е поискал да изтърпи наложеното му наказание в България. Предаването на осъдения на българските власти е  осъществено на 12 август 2020 г. След като се запозна с всички документи по случая Окръжен съд – Монтана призна и прие за изпълнение присъдата на съда в град Кечкемет, Унгария, с която на Б. С. Б. е наложено наказание 5 години затвор за „Трафик на хора“, което съответства  на чл. 281, ал. 2 т. 2 от НК  на Р България  – „противозаконно подпомагане на чужденец да пребивава или преминава в страната в нарушение на закона,  организирано от група или организация“, за което българския закон предвижда от 1 до 6 години затвор.

Съдът определи първоначален „общ  режим“ за изтърпяване на наказанието на Б. С. Б. и приспадна  при изпълнението му времето, през което осъденият е бил задържан под стража по ЕЗА, както и изтърпяното вече наказание  в унгарски затвор.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София в 14-дневен срок.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.