Глобиха шофьор на градски автобус, който карал без маска

Глобиха шофьор на градски автобус, който карал без маска

Районен съд – Монтана потвърди наказателно постановление на  Директора на РЗИ – Монтана, с което на Ю. Т. Т. – шофьор в градския транспорт на Монтана, е наложено административно наказание глоба от 300.00 лева  за нарушение на Закона за здравето.

На 30 юни 2020 г. при извършена проверка  на спирка „Граф Игнатиев” – „ОББ”  в Монтана, служители на РЗИ установили, че Ю. Т. Т. – шофьор на автобус в градския транспорт, при пристигането на спирката е бил без поставена предпазна маска, закриваща носа и устата. Жалбоподателят не е оказал съдействие на инспекторите, а продължил движението по маршрута с автобуса, поради което е използвано съдействие от служители на МВР, за да бъде спрян и санкциониран като му е издаден Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/.

Съгласно Заповеди от 22 юни 2020 г. на Министъра на здравеопазването във връзка с извънредно положение в Р България поставянето на защитни маски на закрити обществени места, в това число и градски транспорт, е задължително. А според чл. 209а, ал. 1 на Закона за здравето „който наруши или не изпълни въведени от министъра на здравеопазването или от директор на РЗИ противоепидемични мерки, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв.“. 

Жалбоподателят Ю. Т. Т. е  атакувал издаденото наказателно постановление  с оплакването, че е незаконосъобразно. След като взе предвид събраните гласни и писмени доказателства по делото съдът обяви жалбата за неоснователна, а наложеното наказание за законосъобразно.

Не всяка активност на гражданите в закрити и открити обществени места, при която те са без маска или друго средство, покриващо носа и устата, може да се приравни на неспазване на Заповед на Министъра на здравеопазването.

Свалянето на предпазната маска от лицето инцидентното по някакъв извинителен личен повод не следва да се санкционира, отбеляза съдът. В случая с Ю. Т. Т. обаче липсват оневиняващи доказателства тъй като той не е носел маска изобщо, държал се агресивно и се опитал да осуети проверката. Затова съдът  потвърди наказателното постановление, с което на Ю. Т. Т. е наложено административно наказание глоба в размер 300.00 лева, като законосъобразно.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.