Наказаха лекар от Видин за смърт на родилка

Наказаха лекар от Видин за смърт на родилка

Окръжен съд – Монтана призна за виновен и осъди на една година „Лишаване от свобода“  условно д-р В. Е. Е. от Видин заради нарушени медицински стандарти при планова операция и причинена смърт на родилката  Д. П. Й.  

На 15 октомври 2017 г.  в МБАЛ „Св. Петка“ – Видин,  подсъдимият  В. Е. Е – 62 годишен, тогава лекар – ординатор, акушер гинеколог, като ръководител на операционен екип  нарушил медицински стандарт „Акушерство и гинекология“  при извършване на трето по ред цезарово сечение на родилката Д. П. Й. при неяснота на оперативния риск и настъпили усложнения и не предприел навреме решение за повторна операция, от което последвал кръвозагуба и хеморагичен шок.

Лекарят нарушил  и Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на отделението по АГ при МБАЛ „Св. Петка“ – Видин от раздела „Организация на диагностичната и лечебна дейност и на грижата за пациентите“ и не осигурил  постоянно следоперативно  наблюдение  на болната, а реанимацията не била адекватна и своевременна.

Заради нарушените медицински стандарти, довели до смъртта на жената, като след деянието направил всичко, зависещо от него за спасяването на родилката, съдът осъди д-р  В. Е. Е.  на една година „Лишаване от свобода“ като отложи  изтърпяването на наказанието за срок от три години от влизането на присъдата в сила.   

В. Е. Е. ще трябва да заплати и 2 272, 86 лева – разноски по водене на делото, по сметка на ОД на МВР – Видин.

Делото бе гледано в условията на съкратено съдебно следствие като пред съда В. Е. Е. призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд- София в 15 дневен срок.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.