Мобилни екипи посетиха Чипровци и издадоха нови лични карти

Информация за гражданите с изтичащи лични документи

През последната седмица на септември екип на сектор „Български документи за самоличност“ /БДС/ при ОДМВР Монтана обслужи на място 98 жители на гр. Чипровци, с. Железна, с. Бели Мел и с. Превала.

Приемът на заявленията за издаване на лични карти заради изтекъл срок на валидност бе осъществен в сградите на кметствата на населените места. Жителите, които не притежаваха актуални биометрични данни – снимка, направена през последните 4 години и 11 месеца, бяха заснети с мобилна биометрична станция при спазване на всички противоепидемични мерки.

Услугата – посещение на мобилен екип на сектор „БДС”, се извършва за служители на фирми, предприятия, общини и други учреждения, както и за трудноподвижни хора в техните домове след предварително подадено заявление в Паспортна служба в гр. Монтана/ при трудноподвижни хора от техен близък или кмета на населеното място/.

През лятото от организирания прием на БДС се възползваха  служители на общинската администрация в гр. Монтана. Чрез тази услуга в условията на епидемична обстановка се избягва струпването на хора и чакането на опашки при обслужването на гише.

 От „Български документи за самоличност“ припомнят, че заявления за подмяна на лични документи могат да се подават и преди срока на изтичане на валидността им през тази година. Граждани с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР Монтана, могат да подават заявления за издаване на документи за самоличност във всяко от звената БДС в Монтана, Лом, Берковица и Вършец.

Граждани, които притежават валиден електронен подпис и валидна биометрия/снимка, направена през последните 4 години и 11 месеца/, могат да ползват услугите за издаване на личен документ чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg.

По електронен път е възможно да се подаде заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато СУМПС с ново за същата валидност.

По данни на сектор „БДС”-Монтана през 2020 г. изтича срока на валидност на 13 986 лични карти, 4 034 паспорта и 9 728 СУМПС.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.