Монтана се включва в инициативата Нощ на литературата

Монтана се включва в инициативата Нощ на литературата

Монтана за първи път ще се включи в инициативата Нощ на литературата. Съвременна литература, интересни места, известни лица. Такава е Нощта на литературата, която запознава широката публика с откъси от произведения на европейски писатели, изпълнявани от популярни личности на нетрадиционни за четене локации. В Монтана това са Регионална библиотека „Гео Милев”, експозиционната зала на Регионален исторически музей – Монтана, на ул. „Граф Игнатиев” 3 и Художествена галерия „Кирил Петров”. Публиката ще посети трите читателски гнезда, за да чуе откъси от творби на различни европейски автори, преведени на български език.

Деветата за България Нощ на литературата ще бъде на 7 октомври 2020 г. от 18:00 до 21:30 ч. Освен столицата, в Нощта на литературата тази година ще се включат още 13 български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора, Шумен.

Проектът е иницииран и се организира от Чешките центрове от 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната Нощ на литературата през 2012 година благодарение на Чешкия център в София.

Главни организатори на събитието са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“.

Медийни партньори са: Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, „Въпреки.com”, „ЛИРА.БГ“, „Литературен клуб“, „Диаскоп“ и NewsArt.

Успешната комбинация от необичайните за четене места, приятното представяне на откъсите и самият литературен текст предлагат незабравимо културно изживяване и възможност публиката да се запознае с творчеството на съвременни европейски автори. Целта на събитието е да повиши обществения интерес към съвременната европейска литература и към нейните идейни и творчески направления. Нощта на литературата показва колко е важно многоезичието и колко голяма е ролята на преводачите от големи и малки езици, а и на издателите.

Нощта на литературата зае важно място в Културния календар на редица български градове и стана неразделна част от него. Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио и телевизионни водещи, музиканти и др. Както и в предишните издания, многообразието от чуждестранни заглавия е голямо и, докато се разхождат из читателските гнезда, слушателите ще чуят откъси от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, сръбски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски, френски.

Основни партньори и организатори на Нощта на литературата 2020 са: Чешкият център, Австрийското посолство, Посолството на Белгия, Британският съвет, Гьоте-институт, Датското посолство, Представителството на Европейската комисия в България, Посолството на Ирландия, Институт Сервантес, Италианският културен институт, Полският институт, Институт Камойш, Културно-информационният център на Република Северна Македония, Посолството на Република Словения, Унгарският културен институт, Френският институт в България, Посолството на Конфедерация Швейцария, Посолството на Швеция, фондация „Детски книги“.

В градовете организатори и координатори на Нощта на литературата са самите общини в партньорство с библиотеки, читалища, музеи, младежки организации и др.

Актуална информация ще намерите на: http://www.noshtnaliteraturata.com/ и във фейсбук страницата на събитието: @noshtnaliteraturata.

За повече информация:

Димана Иванова (Чешки център), Т: 0878361268, ivanova@czech.cz

Валентина Стоева (фондация „Детски книги“), Т: 0888801231, Е: editors@detskiknigi.com


Нели Василева – Община Монтана, тел. 0889 28 99 00

Пенка Вацкова – РБ „Гео Милев”, тел. 0889646807д-р Ваня Иванова – РИМ – Монтана, тел. 0876630678

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.