„Криворазбраната цивилизация“ идва на монтанска сцена

"Криворазбраната цивилизация" идва на монтанска сцена
Снимка: Петя Генова

Драматичен театър- Монтана посреща театъралната трупа „Медека“ от Вършец на 15 октомври от 19 часа. Те ще представят „Криворазбраната цивилзиация“ – сатирична пиеса от Добри Войников, публикувана за пръв път през 1871 г. в Букурещ. Това е най-популярната и най-често поставяна пиеса на автора, която се счита за основополагаща творба в новобългарското драматично изкуство.

В постановката „Криворазбраната цивилизация“ се разглежда проблемът за същността на чуждото, европейското – дали е заплаха или е благодат. Тук Добри Войников се опитва хем да отговаря на обвиненията, хем да смени гледната точка към проблема, като в същото време творбата е насочена повече срещу „кривото разбиране“, отколкото срещу „цивилизацията“.

В сюжета на постановката ясно се подчертава, че най-страшното в криворазбирането е човек да се отрече от себе си, от своите, от родината и онова което тя иска от него.

Историята в „Криворазбраната цивилизация“ е поднесена с много хумор, комични ситуации и различни гледни точки, които остават траен отпечатък в съзнанието на зрителя.

Изпълнители:
Калин Замфиров – Хаджи Коста
Даниела Лилова – Мадам Злата
Латинка Миронова – Анка
Георги Николов–Маргариди
Николай Тодоров – Димитраки
Петя Горанова – Марийка
Христофър Трайков – Митю
Венислава Замфирова – баба Стойна
Теодор Замфиров – Райчо
Елена Йончева – СелянкатаБлаговест Драгиев – Звук и осветление

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.