Баджика поиска свобода като му монтират устройство за електронно наблюдение

Окръжен съд остави под стража рецидивист, подсъдим за палеж на джип и взрив в кооперация в Монтана

Баджика поиска свобода като му монтират устройство за електронно наблюдение

Окръжен съд – Монтана остави без уважение искането за изменение на мярката за неотклонение на подсъдимия Ц. П. В.  – обвинен за палеж на автомобил и взрив в жилищен блок в Монтана.  

Престъплението бе извършено през нощта на 7 октомври  2019 г. в кооперация в Монтана – след палеж на джип „Волво Х Ц – 60“, ползван от адвоката К. И. Б., в сградата избухна взрив,огънят обхвана  гаражи и апартаменти и нанесе щети за 71 769, 58 лева.

Според експертизи по досъдебното производство е имало  реална опасност пожарът да  стигне и до газовата инсталация на блока и да застраши живота  на хората в сградата. 56 годишният Ц.  П. В.,  бе  задържан  и привлечен като обвиняем за престъплението, а от  23 октомври 2019 г. му е  наложена и най-тежката  мярка за неотклонение „задържане под стража“, която бе потвърдена от Апелативен съд – София.  

В поредната си молба до съда Ц. П. В. поиска мярката му да бъде заменена в по-лека – „домашен арест“ с монтиране на устройство за електронно наблюдение.  След като обсъди събраните доказателства и изслуша подсъдимия  съдът обяви, че намира молбата за изменение на мярката за неотклонение за неоснователна.

От предходното съдебно заседание през месец юни т. г., когато бе отказано изменение на мярката, не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат това. Ц. П. В. е задържан под стража от месец октомври 2019 г. – вече близо година, но това не е неразумно дълъг срок на задържане с оглед на тежестта на престъплението, в което той е обвинен, обяви съдът.  

Подсъдимият не излага сериозни  съображения за изменение на мярката си, а ако бъде поставен под „домашен арест“ има реална опасност да извърши ново престъпление с оглед на високата обществена опасност, която представлява  – Ц. П. В. е осъждан досега с 16 влезли в сила присъди за престъпления от общ характер. Затова съдът  остави без уважение молбата за изменение в по-лека на мярката „Задържане под стража“ на  Ц. П. В. Заседанието бе проведено по видео връзка на съда с ареста към  Затвора във Враца.

Определението може да се обжалва в 7 дневен срок пред Апелативен съд – София.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.