Ученици от ПМПГ – Монтана коментираха медиите и демокрацията

Ученици от ПМПГ – Монтана коментираха медиите и демокрацията

Политик и журналист и се срещнаха днес с ученици на ПМПГ „Свети Климент Охридски”, включени в проекта „Млади репортери за местна демокрация“.

Инж. Иво Иванов – председател на Общински съвет – Монтана, и журналистката Нели Найденова обдъдиха с младите хора важността на медийната грамотност и гражданската активност.

Председателят на Общински съвет – Монтана, инж. Иво Иванов се включи в дискусията с идеята, че гражданската активност е източник на идеи за политиките на местно ниво, а също и коректив на властта. Той подчерта, че доверието е най-важният фактор и в медиите, и в политиката.

Ключов момент в срещата беше презентацията на Нели Найденова, която се спря на теми като мисията на медиите, спецификата на традиционните и новите медии, журналистическите жанрове, фалшивите новини. Тя насърчи учениците да пишат, за да откроят постиженията на свои връстници, добрите новини от региона и важните за тях проблеми. „Демокрацията е участие.”

Директорката на Природо-математическата гимназия Бойка Симеонова даде идея за бъдеща публикация, свързана с успех на гимназията. Тя съобщи, че президентът Румен Радев е връчил Грамота „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ на дванадесетокласника Цветомир Костадинов и преподавателя по информатика Илиян Ценков.

Модератор на срещата беше учителката по български език и литература Димитрана Георгиева, която осъществява проекта в елитната гимназия. Тя представи и дейностите,  в който участват преподаватели, ученици и журналисти от пет града в страната – Варна, Велико Търново, Карнобат, Монтана и Пловдив. Стана ясно, че проектът се изпълнява от Дружеството за ООН в България в партньорство с  Фондация „За ново партньорство в журналистиката“ с финансовата подкрепа на Фонд „Активни граждани“. Обученията на учителите са проведени от утвърдени медийни експерти – проф. Петранка Филева, проф. д-р Мария Нейкова и ас. д-р Илия Вълков. Паралелно с обучението на учениците предстои посещение на заседание на Общински съвет – Монтана, и създаване на медиен продукт, анонсира г-жа Георгиева. Това определено ще допринесе за подобряване демократичната култура и гражданска осведоменост на младите хора. То кореспондира с целта на проект “Млади репортери за местна демокрация”, осъществяван с финансовата подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на финансовия механизъм на ЕИП.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.