Нощ на литературата представи европейски автори в Монтана

Нощ на литературата представи европейски автори в Монтана

Монтана за първи път се включи в инициативата Нощ на литературата. Тя се провежда за 9-та година страната ни. Тазгодишното й издание намери място в културния календар на 13 български града.

Инициативата цели да привлече вниманието към съвременната европейска литература. Същевременно тя разкрива важността на многоезичието, откроява ролята на преводачите и на издателите в опознаването на чуждестранните достижения в литературата.

Старт на четенето в Регионална библиотека „Гео Милев” даде кметът на Община Монтана Златко Живков. Заедно с председателя на Общинския съвет инж. Иво Иванов те представиха откъс от „Излязох” на Отец Пимен от Северна Македония.

В библиотеката и в другите две читателски гнезда – Регионален исторически музей – Монтана, и Художествена галерия „Кирил Петров”, откъсиот книги представиха още 17 популярни личности. Сред тях бяха общинската съветничка и преводачка от чешки и словашки Росица Благоева, писателят Мартен Калеев, музикалният педагог Марианна Цолова, директорката на училища „Европа” Цветанка Радованова, преподавателят от ПГПЧЕ „Петър Богдан” Олег Александров, художничките Виктория Михайлова и Таня Василева, актьорът Тихомир Иванов, филолози, историци, журналисти, юрист, психолог.

Публиката откри интересни чуждестранни заглавия, преведени от немски, френски, датски, италиански, сръбски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски. Подборът на книгите бе направен от културните институти и посолствата на страните им. Всички представени творби са достъпни в Регионалната библиотека.

Главни организатори на Нощ на литературата са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“ в партньорство с общините и културните институции.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.