Община Монтана не е давала положително становище за инсинератора (ВИДЕО)

Община Монтана не е давала положително становище за инсинератора, каза кметът на Монтана Златко Живков след многобройни запитвания на граждани.

По закон общината трябва да даде необходимите изисквания към такъв проект, и няма право, нито е давала никакви становища по него, допълни още кметът.

РИОСВ Монтана е определила, че проекта трябва да мине през ОВОС. На 22 октовмри в Хотел “Огоста” е общественото обсъждане на инвестиционното намерение и след това експертен съвет на РИОСВ Монтана ще трябва да даде оценка дали проекта покрива всички критерии и екологични норми.

Фирмата, която иска да изгради инсинератора е монтанска, а самото съоръжение ще се намира в бившето Амбалажно в промилената зона на града. Там ще се изгарят медицински отпадъци от цялата страна.

Според еколога Петър Пенчев в проекта е предвидено да се изгарят отпадъците при само 800 градуса, което създава опасност от замърсяване на въздуха с диоксини и фурани.

Във фейсбук страницата „Изборът е твой – против изграждане на инсталация за изгаряне на опасни отпадъци в Монтана“ се отправят призиви за организиране на масов протест на 22.10.2020 г. пред Общината от 08:30 ч., след това от 10:00 ч. в залата на Хотел “Огоста”. 

Вижте повече във видеото

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.