В Монтана показват макети на исторически сгради

В Монтана показват макети на исторически сгради
Снимка: Любо Андреев

Изложба „Дунав – река с много обща история“ бе открита в Младежкия дом в Монтана. Експозицията от макети са част от културно-историческото наследство на България и Румъния.

Общата история на двете страни е представена чрез осемнадесет макета на исторически сгради разположени в двете съседни страни. Кметът Златко Живков приветства присъстващите:

„Когато става въпрос за река Дунав- припомням, това е втората най-дълга граница между две европейски страни, това е нашата обща граница с Румъния… Разбира се, за нас тази граница е важна и интересна.“

Макетите са изработени по проект „Дунав – река с много обща история“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Интеррег – 5-А, Румъния-България. Повече за изложбата, разказа Христо Таслаков, от фондация „Отворена длан“:

„Има доста интересни неща. Ние най-малко познаваме румънските си съседи. Имаме с този проект добър шанс да научим и да разберем много неща за тях. Всеки един от макетите има аудио- визуално представяне. Примерно скалния манастир край Русе, друго нещо интересно- това е църквата в Басарбово и други.“

Изложбата ще остане в Монтана до 26 октомври. Желаещите могат да я разгледат всеки делничен ден от 9 до 17 часа. Входът е свободен.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ИЗТОЧНИКРадио Видин