Монтанчани танцуваха със „Ситница“ автентични хора (СНИМКИ)

Монтанчани танцуваха със „Ситница“ автентични хора

Танцов състав „Ситница“ събра почитателите на фолклора в парковете на Монтана през последните два уикенда. Хореографът Христо Иванов организира занимания, на които бяха показани и разучавани автентични народни хорá от региона. Събитията се проведоха в паркове „Огоста“, „Монтанезиум“, Градската градина и „Свети дух“.

Малки и големи танцьори усвоиха характерни за Северозапада хорá, показани от Младен Младенов – художествен ръководител на Представителен танцов състав за изворен фолклор „Ломски ритми“, от самодейци от читалищата в Чипровци и в Долно Белотинци.

 „Какво по-хубаво от това да видиш танцовото изкуство от извора! – коментира Христо Иванов. – Смятам, че успяхме да съберем доста автентични за региона хорá. Това, което ни представиха групите, са корените, върху които стъпва сценичният танц. Лично за мен ползата е огромна. На първо място обогатявам репертоара си, докосвам се до нещо уникално, което се забравя  или се изкривява с годините. Удоволетворен съм от мисълта, че съм част от тези пазители на танца и още по-радостен и щастлив съм, че ще мога да предам наученото от тях на идните поколения.

Интересът към изворния фолклор е стимул за младия хореограф и за неговия танцов състав „Ситница“ да продължат да издирват и разучават автентични народни хорá и от други населени места в региона. „Надявам се, че там ще срещнем също толкова отзивчиви и прекрасни хора, които да ни подкрепят в усилията ни да съхраним народното творчество.“ – каза Христо Иванов.

По време на своеобразните открити уроци по народни танци „Ситница“ показа и новите си национални костюми. Те са факт благодарение на проекта „Фолклорна магия“, финансиран от Фонда за малки инициативи на Община Монтана. Към колорита на фолклорните костюми насочиха вниманието заниманията по рисуване, които протичаха паралелно с хоротеката. Децата, които не участваха в танците, имаха възможност да оцветяват модели от различни етнографски области.

Даниел Цветанов

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.