Какво време ни очаква през новата седмица?

Какво време ни очаква през новата седмица?
Снимка: Нова телевизия

Последната седмица на октомври ще предложи динамично есенно време във всички нюанси – слънце, мъгли и валежи. След валежите през почивните дни в понеделник денят ще е с ниска облачност или мъгла в някои райони на Западна и Централна България. 

В ранните часове студеният фронт все още ще определя облачно време в Източна България с превалявания в Североизтока. В останалата част на страната ще е слънчево с температури следобед между 16 и 21 градуса.

В планините понеделникът ще е слънчев и тих. Температурите в най-топлата част на денонощието ще са около 5 градуса по високите части до към 12-13 градуса в ниското.

Вторник и сряда сутрините ще са мъгливи на много места в ниското – покрай водоемите, в котловините и низините, най-вече по поречието на река Дунав и в Югоизточна България. Следобедните температури обаче ще са около и на места над 20 градуса.

В четвъртък и петък Балканите ще попаднат в зоната на влияние на пореден средиземноморски циклон, чийто център ще премине над Гърция. У нас валежите ще са по-напоителни в южната половина на страната. 

В събота и неделя времето ще е хладно. Валежите ще са по-ограничени, но температурите ще паднат осезаемо към интервала от 0 до 5 градуса сутрин и около 15 следобед.

През последните 2-3 дни въздухът на много места в страната бележи повишени стойности на запрашаване. В ранните часове в понеделник над нормата е концентрацията на фини прахови частици в София, Видин, Плевен, Русе, Варна и Благоевград.

В София най-значително е замърсяването в квартал „Христо Ботев”. Метеорологичните причините за замърсяването: преносът на пустинен прах от Африка, безветрието и мъглите.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.