Започва традиционната за пътна полиция акция „Зима”

Започва традиционната за пътна полиция акция „Зима”

Традиционната акция „Зима“ се провежда в периода 1-30 ноември. Тя се осъществява по инициатива на Съюза на българските автомобилисти и с подкрепата през тази година на Българския Червен кръст, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и Агенция „Пътна инфраструктура” на централно и териториално ниво.

В рамките на акцията ще се проведат три кампании, реализирани успешно през последните 5 години:

 „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ –кампанията е насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Тя ще обхване първите 10 дена на ноември – от 1 до 10 ноември. В този период ще се следи за регистрацията на пътно превозни средства, изправност на светлините, светлоотразителна сигнализация на пътни превозни средства с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Ще се контролира още спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа. Ще се следи и за оборудване на водачите на такива превозни средства.

– „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ – кампанията обхваща второто десетдневие на ноември – времето от 11 до 20 ноември и е насочена към пешеходците, пътниците и водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. В периода ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците от страна на водачите на автомобили. Специално внимание ще се обръща на пешеходците, движещи се в тъмната част на денонощието, особено извън населени места. Ще се взема отношение и спрямо пътниците, пътуващи в нарушение на ЗДвП, които с поведението си създават предпоставки за пътно-транспротни произшествия.

С резолюция на Асамблеята на ООН от 2005 г. третата неделя на месец ноември е обявен за Световен ден на възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия, който тази година ще се отбележи на 15 ноември. Денят ще бъде почетен в храмовете на всички официални религии в страната.

„Безопасно шофиране през зимата“ – е третият етап на кампанията и е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и осветителните системи, наличието на гуми, предназначени за зимни условия, или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март. Третият етап на кампанията се провежда в периода от 21 до 30 ноември 2020 г.

В рамките на акцията са предвидени множество специализирани полицейски операции и засилено полицейско присъствие, както в населените, така и извън тях. Независимо от обявените теми на кампаниите при установяване на нарушения на Закона за движение по пътищата и на други нормативни актове, спрямо нарушителите ще се взима отношение на място.

В този период е предвидено да се извърши оглед на състоянието на пътните настилки и пътната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност, а при необходимост ще се изготвят предписания на стопаните им. 

Пътно-транспортна обстановка на територията на Областна дирекция на МВР Монтана през периода от 01.01.2020 г. до 29.10.2020 г.

От началото на 2020 г. до момента /29.10./ на територията на областта са регистрирани 110 тежки ПТП, с 13 загинали и 144 ранени граждани. През същия период на 2019 г. са регистрирани 148 тежки ПТП, със 17 загинали и 190 ранени. 

Цифрите показват намаление на пътно-транспортния травматизъм в областта през настоящата година – тежките ПТП са с 38 по-малко, броят на жертвите на пътя е с 4 по-малко, както и броят на ранените – 46 по-малко.

Основните нарушения на водачите на пътни превозни средства, поради които са настъпили тежките катастрофи в областта са – несъобразена скорост, която е причината за 50 тежки инциденти на пътя, с 5-ма убити и 69 ранени и навлизане в насрещното платно за движение – причина за 7 тежки ПТП, с 4-ма убити и 10 ранени граждани.

Статистиката показва, че  54% от тежките ПТП в региона са регистрирани по републиканската и общинска пътна мрежа, а 46% – в населените места. 

По първокласен Републикански път I – 1/Е 79/ през годината са настъпили 4 тежки катастрофи, с 2 жертви и 8 ранени граждани.

По пътищата от втори клас – 21 тежки ПТП, с 5-ма убити и 34 ранени граждани, по третокласните – 19 тежки ПТП, с 3-ма убити и 28 ранени граждани.

Съгласно изискванията на Закона за движение по пътищата:
С глоба от 50 лв се наказва водач, който управлява МПС с износени или разкъсани гуми или с гуми, чиято дълбочина на протектора не отговаря на изискването да е не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март. При констатирани опасни неизправности, за което се считат гуми с дълбочина на протектора под 1,6 мм, налаганите глоби са в размер на 500 лв.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

Погрижи се за гумите – от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Гумите с шипове са забранени.
Смени водата с антифриз.
Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг.
Провери работи ли парното.
На път потегляй само с изправни спирачки.
Зареди достатъчно гориво. Снабди се с вериги за сняг и с въже за теглене.
Поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите.
Провери оборудването на 3- и 4-колесното МПС – имаш ли обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка.
Не подценявай локвите и рисковете от аквапланинг.
При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирай на телефон 112!

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.