Какво време ни очаква през уикенда

Какво време ни очаква през уикенда
Снимка: Нова телевизия

Навлизаме в поредица от типичните за ноември сухи и прохладни дни с мъгла, която често ще се задържа дълго. Такъв ден ще е събота – сутринта на много места в ниското видимостта ще е понижена. През деня облачността ще е рехава, на запад често до слънчево време.

Температурите в топлата част на денонощието ще се колебаят между 12 и 17 градуса с най-високи стойности в крайния Югозапад. Вятърът днес ще бъде по-осезаем в източните райони.

В планините температурите ще се движат от 5 градуса по високите върхове до към 10 в ниското. Ще е слънчево с рехава облачност. Високите райони ще са над мъглите, предлагайки живописни гледки към бялата пелена отдолу.

В неделя отново ще има условията за понижена видимост сутринта. От НИМХ са обявили жълт код за областите около Дунав и Черноморието. На височина 1 500 м ще нахлува по-топъл въздух, който ще създава предпоставки за температурни инверсии с продължителни мъгли покрай Дунав, големите водоеми, в котловините и низините. Тези явления ще се усещат най-вече в планините, където често температурата ще е по-висока от тази в ниското.

В хода на следващата седмица времето ще се определя от антициклон с център над Източна Европа. Валежи не се очакват. Мъгливо и мразовито време сутрин с температури на много места под 5 градуса и прохладно през деня, когато градусите няма да надхвърлят 10-15 градуса.

По данни на „Air Quality Index” на Европейската комисия атмосферата над страната в ранните часове в събота е без сериозни отклонения от нормите. В следващите дни обаче ще има условия за натрупване на замърсители в атмосферата. Продължителните мъгли и липсата на вятър в ниските райони ще задържат високи концентрации на фини прахови частици.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.