Хората от Долна Рикса с нов православен храм (СНИМКА)

Хората от Долна Рикса с нов православен храм

Църквата е построена в село Долна Рикса в община Монтана и православните християни празнуваха в нея Архангеловден. Видинският митрополит Даниил освети божия дом, посветен на пазителя на душите и бореца против злото Свети Архангел Михаил.

„Изключително съм доволен, че на това място в центъра на селото изградихме поредния храм в общината“, заяви кметът на Монтана Златко Живков. Той обясни, че е на една крачка от амбицията си да изгради църковни храмове във всичките 23 села. Последната от тях ще бъде осветена  следващата година и е в село Крапчене.

Първата копка на храм „Свети Архангел Михаил“ бе направена преди две години. Двама са големите дарители за богоугодното дело. Това са Николай Калистратов и Надко Наков, съобщи кметският наместник на село Долна Рикса Любомир Ангелов. С по-малки суми се включили и други християни.

Църквата притежава и земята около храма, също след дарение. Теренът е 10 декара. Той е почистен от общинските служби и предстои пак от тях да бъде направена хоризонталната планировка, да бъде оформен парк и направена детска площадка.

Съвсем скоро ще бъде направена и първата венчавка в новия храм, похвали се Ангелов. От днешното освещаване всяка неделя вратите му ще са отворени за богомолци, а свещеникът е отец Славейко.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.