58 служители с награди за професионалния празник на Българската полиция

58 служители с награди за професионалния празник на Българската полиция

58 служители бяха наградени по случай професионалния празник на Българската полиция – 8-ми ноември от директора на ОДМВР Монтана ст. комисар Пламен Томов.

За съществен принос при изпълнение на служебните задачи с отличието „Писмена похвала” са наградени 21 служители на областната дирекция – 5-ма разузнавачи от отдел „Криминална полиция”, 4 служителки от административното обслужване на сектор „Пътна полиция” и „Български документи за самоличност”, 9 служители на Охранителна полиция на РУ Монтана и 3-ма криминалисти от РУ Вършец. Парична награда за професионално изпълнение на служебна задача получава служител на Охранителна полиция” от РУ Лом.

За образцово изпълнение на служебните задължения с грамоти от административния секретар на МВР са наградени юрисконсултът и началникът на „Човешки ресурси” в ОДМВР Монтана.  По случай професионалния празник началникът на РУ Лом е отличил работата на 34 служители от полицейското управление в крайдунавския град.

Честването на 8 ноември като професионален празник е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник – О.З. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена консултация от Светия синод. През 1924 г. за патрон е избран Денят на Св. Архангел Михаил, като при избора натежава аргументът, че светецът символизира властта, изпълняваща закона.

С телеграма от 24-ти септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители за патронен празник на цялата полиция да се определя Св. Архангел Михаил – 21-ви ноември / 8-ми ноември – нов стил/“. Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. След 55-годишно прекъсване, с решение на Министерския съвет, традицията е възстановена през 1998 г.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.