27-годишни лекари близнаци на първа линия в битката с Covid-19

27-годишни лекари близнаци на първа линия в битката с Covid-19

Брат и сестра влязоха като доброволци в Covid отделението на МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана.

Тя е д-р Даяна Ангелова – родена през 1993 година, завършва медицина в МУ София през 2018 г., специалност „Вътрешни болести“. Той е д-р Петър Ангелов – роден през 1993 г., завършва медицина в МУ София през 2018 г., специалност „Урология“. Брат и сестра споделят не само любовта към медицината, но и безкористното чувство за дълг, себеотрицание и грижа към най-нуждаещите се. Лекарите разделят времето си между Монтана и София – Д-р Ангелова работи в отделението по „Кардиология“ на МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана, а брат й – в сектор „Урология“. Паралелно с това, близнаците работят и в „Пирогов“, като и на двете места влизат доброволно в Covid секторите на болниците.

„Аз и брат ми сме завършили медицина в София, но майка ни е от този край на България и така преди близо 2 години започнах работа в Монтана. Година по-късно и брат ми постъпи на работа в болницата.“

Д-р Ангелова споделя, че никога не се е колебала дали да застане на първа линия и да се грижи за пациентите в Covid сектора. С близо 8 месеца опит с вируса в „Пирогов“, младата лекарка работи без почивен ден, като към нея се присъединява и брат  й, който също става доброволец в Covid отделението на  МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана.

„Трябваше да се организираме бързо, но успяхме да се справим. 30% от капацитета на болницата беше отделен, за да можем да не само да приемаме Covid пациенти, но и да им осигуряваме адекватно лечение, с риск сведен до минимум за персонала. Което без добра материална база, наличие на медицински консумативи, предпазни средства и силен екип, нямаше как да се случи.“, разказа д-р Ангелова.  „Няма разлика в профила на заболелите в София и в Монтана – единствената тенденция, която забелязваме е, че по-голямата част от заболелите са мъже, като при тях се наблюдава по-тежко протичане и по-бавно възстановяване. С риск от усложнения са и хората с високо кръвно, диабетиците и пациентите с наднормено тегло. Тези съпътстващи заболявания носят по-голям риск от усложнения, отколкото напредналата възраст. Няма универсална формула за справяне в тази ситуация, но е изключително важно хората да търсят навременна лекарска консултация – понякога влошаването на пациента идва от това, че пристига прекалено късно при нас, защото е стоял вкъщи или си е прилагал някакъв вид самолечение. При симптоми, трябва да се реагира бързо и да се търси лекар.“, призова младата лекарка.

Д-р Петър Ангелов допълни, че опита в прилагането на лечение и наличието на медицинско оборудване, също не трябва да се подценяват – „Няма как да се назначава каквато и да е телефонна терапия, при положение, че лекуващият лекар не e видял дори рентгенова снимка на пациента. Трябва да търсим баланса между това да не се поддаваме на паниката, но и да бъдем отговорни към себе си и да не неглижираме състоянието си. За огромно съжаление, все още чувам от различни хора, че вирус няма. Има, опасен е, но ще трябва да се научим да живеем с него.“

Лекарите близнаци продължават да разпределят времето си между пациентите в Монтана и София, а на въпроса „Как се справят?“ отговарят кратко, че ако човек има желание, то винаги намира начин. 

За МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана:

Многопрофилната болница е разположена на 5 000 кв.м. площ, разполага с 5 високотехнологични отделения, разпределени в стационарен и консултативно – диагностичен блок, база от 147 легла и 248 души висококвалифициран персонал. Изключително комуникативната локация, инвестициите в съвременна апаратура и екип на световно ниво, правят МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана най-модерната високотехнологична болница в Северозападна България. Лечебното заведение разполага с единственото отделение по „Кардиология“ с III-то ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Кардиология” и ангиографска зала, което е предпоставка пациенти от цялата област, със спешни кардиологични състояния, да получат качествено и навременно лечение. МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ разполага с модерно и високотехнологично оборудване, което гарантира високо качество на предлаганите медицински услуги. Болницата е единствената в цяла България и Югоизточна Европа, която разполага с EchoLaser. Специалистите на МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана са и първите родни лекари сертифицирани за пълноправно приложение на иновативната технология, преминали специализирано обучение за безкръвна и микроинвазивна терапия в Бергамо, Италия.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.