Отиде си светилото в кардиологията проф. Александър Чирков

проф. Александър Чирков

Отиде си светилото в кардиологията проф. Александър Чирков. Лекарят почина на 82 години.

Александър Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.

Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“. От 2014 г. до смъртта си беше главен консултант по кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, София.

Професорът печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции и трансплантации. Той е президент на асоциацията на водещите лекари в България (1993), почетен член на Съсловното сдружение на съдовите хирурзи в България – (2003), Учредител на Асоциацията на Университетските Болници в Република България – (2003), Учредител и член на Българската Асоциация по белодробна и сърдечно-съдова хирургия–(2003), Председател и учредител на Националния Кардиологичен Клуб (2001-2005), има редица членства и в международни организации.

Екипът на montana24.net изказва искрени съболезнования на близките, приятелите и колегите на проф. Чирков! Поклон пред паметта му!

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.