Предлагат удължаване на мерките до 31 януари

Предлагат удължаване на мерките до 31 януари

Извънредните противоепидемични мерки да останат в сила до 31 януари 2021 г. Това предложи Националният оперативен щаб на заседание с премиера Бойко Борисов. Предлага се да има и изключения – детските градини и яслите да отварят врати, а учениците от 1-ви до 4-ти клас да се върнат на училище след 4 януари.

При ресторантите мерките остават. Изключения правят само местата за хранене в хотелите. Те ще бъдат отворени, но само за гости и при спазването на вечерен час.

„Обществото очаква от нас в следващите дни да бъде информирано, и то своевременно, какво възнамеряваме да правим на базата единствено и само на медицинската експертиза – според броя на заразените, на оздравелите и др.“, заяви Борисов в началото на срещата.

Здравният министър докладва, че за една седмица броят на излекуваните от COVID-19 българи е 18 907.

„Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души“, изтъкна министър Ангелов.

Въпреки посочените тенденции обаче, България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС (10-а и 11-а позиция), а по показателя смъртност страната ни е на първо място.

В този контекст и след проведените редица срещи със съсловните организации и компетентните структури, министърът на здравеопазването предложи на премиера всички разписани до 21 декември мерки да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. с изключение на следните:

– разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да посещават училище от 4 януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите;

– от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка;

– разрешаване местата за хранене в хотелите да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите и най-късно до 22 ч.

Здравният министър подчерта, че поради продължаващия силен натиск върху системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас. Следващото им преразглеждане да бъде на 21 януари и да се отнася за периода след 1 февруари, предлага още проф. Ангелов.

Борисов бе категоричен, че при взимането на решения винаги се е облягал на становището на експертите. Премиерът изтъкна, че на фона на затегнатите мерки в Европа и света, България продължава да прилага най-либералния режим, който щади психиката на хората и им дава възможност за свободно движение.

„При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват“, подчерта премиерът.

Той посочи, че удължаването на мерките до 31 януари изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност.

„Трябва да преминем през тези дни. Пандемията е непредсказуема, затова нека, колкото може да се пазим с дисциплина, дистанция, дезинфекция“, заяви още Борисов. 

„Направеното предложение за удължаването на мерките е много балансирано. Така ще укрепим крехката тенденция към намаляване на случаите на COVID-19, а след празниците ще обсъдим възможност да смекчим допълнително мерките“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски допълни, че предвид заболеваемостта към момента не може да има по-голямо разхлабване на ограниченията.

Финалното решение на властите по направените ще бъде оповестено на редовния брифинг на министъра на здравеопазването и представителите на Националния оперативен щаб в четвъртък.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.