Момиче от Монтана е сред младите лидери на Европа

Момиче от Монтана е сред младите лидери на Европа

Енея Георгиева от Монтана, която е студентка в УНСС и журналист в сайта Economic.bg и сп. „Икономика“, участва в третата Европейска конвенция за младежка работа. Тя се проведе в рамките на Германското председателство на Съвета на ЕС. Срещата се организира чрез онлайн платформа, която позволи едновременното присъствие на над 1000 участници от над 50 страни. Сред тях бяха млади лидери, активисти от неправителствени организации, експерти от министерства и агенции. Енея се изяви като лидер, като взе участие в дебатите и пое ролята на официален журналист за събитието. Тя остави своята следа и в разработването на стратегическия документ за конвенцията. Неговата главна цел е младежкият сектор да стане по-значим фактор за развитие в Европа.

Конвенцията се обедини около идеята, че държавите трябва да направят младежката работа по-необходима за цялостната стабилност на обществото. Въвличането на младите хора създаването на политики, насочени към тях е крачка към тази цел. Проблем е, че липсата на опит и зрялост се използва като аргумент те да са изолирани от този процес. Дискусиите на форума констатираха и огромното разминаване в различните държави по отношение на достъпа до възможности за реализация на младите хора. През 2020 г. трябва да се възползваме от напредналите технологии. Така чрез онлайн срещи и занимания младежи от различни държави могат да подготвят други, които нямат възможността в рамките на собствената им държава. Това пренасяне на добрия опит ще спести време и усилия на изоставащите.

Все пак, рано или късно, тези които сега са „неопитни и не са готови за дадените позиции“ ще се наложи да поемат позиции в управлението на различни нива и в различни сфери. Времената и разбиранията се менят, а именно младите виждат най-добре как се развива света и какви са тенденциите. Чрез въвличането им във взимането на ключови решения те добиват самочувствие и се чувстват полезни за случващото се, така се дава пример на другите млади. Днешно време се забелязва спад в активността и нуждата за принос сред младите, но Енея Георгиева отбелязва, че това може да се промени по естествен начин. „Позитивният пример е заразителен. Затова трябва да се  популяризира дейността на активните млади хора. Демокрацията предполага участие, желание да допринесеш за развитието на твоята държава“.

Самата Енея Георгиева е жив пример, че сред младите има обществено активни хора с лидерски потенциал. Второкурсничката по специалност „Международни икономически отношения” в УНСС членува в неправителствената организация „България на младите”, част е от инициативата на Европейската комисия екип „Европа“ и е младежки посланик на НАТО. Още като ученичка в ПМПГ „Св. Климент Охридски” в родния си тя участва в извънкласни дейности и различни събития. Интересът й към европейската тематика и социално-политическите въпроси е породен благодарение на участието й в клуб „Европа” в нейната гимназия и неформалната група за обучение по журналистика клуб „Медии”. За многобройните си награди от конкурси за есе тя била и стипендиант на Община Монтана.

Автор: Даниел Цветанов / Клуб „Медии“

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.