Масирано полицейско присъствие по време на празниците

Масирано полицейско присъствие по време на празниците

Преди и по време на празниците, екипи от полицията, жандармерията и служители на РЗИ ще следят за спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването.

В търговските вериги и пазари, хранителните комплекси, църкви, храмове и манастири освен за правилно носене на маски, екипите ще наблюдават и за отстоянието между хората, включително и отвън. За неспазващите мерките ще се предприемат превантивно-административни мерки по Закона за МВР, а при констатиране на нарушения и административно-наказателни по Закона за здравето и ЗМВР. Ще продължи и контрола за спазване на задължителната карантина.

В периода от 23 декември 2020 г. до 03 януари 2021 г. ще бъдат извършени множество проверки на търговски обекти, складови бази, борси, тържища и пазари съвместно с представители на Областна дирекция по безопасност на храните, РЗИ, Комисия за защита на потребителите и РДПБЗН – Монтана. Специално внимание ще бъде отделено за противодействие на престъпления и нарушения, свързани със съхранение и разпространение на акцизни стоки без бандерол, тютюневи изделия, контрол на качеството на храните и напитките, предлагани на пазара.

Предприети са всички необходими мерки за контрола при продажбата на общоопасните средства за предотвратяване на инциденти с пиротехника по време на предстоящите празници. Контролът се осъществява от средата на декември. Следи се и за неправомерна употреба на пиротехнически изделия.

Съгласно закона е забранено ползването на пиротехника в транспортни средства, училища, детски градини, социални заведения, болници, храмове, манастири и затворени помещения, освен тези от категория F1.

На деца под 12 години е забранена продажбата и употребата на изделия от категория F1 (ниска степен на опасност и нисък шум). Категория F2 (средна степен на опасност и нисък шум) е забранени за продажба на деца под 16 години, изделията от категория F3 (средна степен на опасност, предназначени за боравене на открито) са забранени за ненавършилите 18-годишна възраст, а тези от категория F4 са предназначени за продажба само на хора, имащи разрешение за професионално боравене с пиротехника.

През празниците Коледа и Нова година се увеличават и предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия. Причините – употреба на алкохол, неправоспособност, превишена скорост и неправилно изпреварване. Към тях се прибавят и зимните условия по пътищата и влошаването на времето. В навечерието на празниците традиционно се осъществят предимно семейни пътувания. На 23, 24, 28 и 31 декември и 03 януари на територията на областта ще бъде създадена организация за осигуряване на максимален брой полицейски екипи за организиране и подпомагане на трафика на вход -изходите на населените места и по основните пътни артерии за недопускане на колони.

Сигнали за извършени или извършващи се престъпления, нарушения на обществения ред или други инциденти, могат да бъдат подавани денонощно на тел.112.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.