Борислав от Монтана е в топ 10 на спортните журналисти

Борислав от Монтана е в топ 10 на спортните журналисти

Борислав Орлинов от Монтана е в топ 10 на спортните журналисти под 30 години в Европа. Репортерът от спортната редакция на Nova Broadcasting Group попада сред номинираните за AIPS SPORT MEDIA AWARDS 2020.

За престижа на ежегодните награди за спортни журналисти говори това, че се определят като своеобразен аналог на „Оскарите”.

Най-добрите журналисти от цял свят се състезават в различните категории на конкурса – телевизия, радио, печат. В тазгодишните номинации са включени общо 1871 автори, като 711 са от Европа.

Филмът, с който участва Борислав Орлинов, е озаглавен „Дамир – синът на войната”. Той разказва историята на босненския тенисист Дамир Джумхур. Младият журналист се среща с него в Белград на тенис турнира Adria Tour, организиран от сръбската легенда Новак Джокович. Заинтригуван е от личната история на Дамир. Журналистическата интуиция подсказва, че житейският път на Джумхур носи послание отвъд зоната на спорта. Затова филмът не акцентира на спортните постижения. Тенисистът е роден през 1993 година в обсадения град Сараево по време на войната в Босна и Херцеговина. Неговото детство и тренировките на корта преминават под  знака най-дългата блокада на столица в съвременната история. „Дамир Джамхур ми разказа как преди 27 години майка му минава между барикадите, докато по нея стрелят снайперисти, за да стигне до болница и да го роди. По-късно Дамир тренира в стар салон по физическо, който няма дървен под, защото бежанците са взимали материала, за да се отопляват. В крайна сметка, докато е дете, той не разбира изобщо какво се случва и любовта към тениса го спасява. Сега Джумхур е в елита на световния тенис, има няколко престижни титли и мечтае за това хората на Балканите да се по-обединени.“ –  споделя Борислав Орлинов.

Операторът Таси Асенов помага при заснемането на кадрите за късометражния филм на Борислав Орлинов. Екип от „Канал 3”, където работи Боби по това време, съдейства при окончателното оформяне на лентата. Идеята „Дамир – синът на войната” да участва в наградите на AIPS е на Асоциацията на спортните журналисти в България. С помощта на нейния председател Найден Тодоров проектът е финализиран и включен в авторитетния световен конкурс.

Борислав Орлинов е изгряваща звезда в спортната журналистика. Той пише най-вече за футбол и тенис. Възпитаник е на ПГПЧЕ „Петър Богдан” – Монтана. Тренирал е футбол при Юлиян Райчев в школата на Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата“. Травма става причина да се откаже от спорта. Посещавал е групата за обучение по журналистика клуб „Медии”, където прави и първите си публикации в местни сайтове и вестници. Завършил е Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Борислав Орлинов е само на 25 години, но вече е преминал през няколко телевизии като анализатор и автор. Бил е главен редактор на сайта „Тенис Кафе”.  Сега е част от екипа Нова телевизия.

Освен Борислав Орлинов в номинациите за годишните награди AIPS SPORT MEDIA AWARDS 2020 в различни категории са включени още 10 представители на български медии. Подборът на допуснатите до тази класация е направен от световнопризнати журналисти от различни държави. Повод гордост е фактът, че Борислав е сред десетимата най-добри в своята категория. Надяваме се, че ще намери място и Топ 5. Това ще стане ясно в близките месеци. По-късно през годината на официална церемония ще бъдат обявени и победителите.

Даниел Цветанов

Клуб „Медии”

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.