Социални кухни осигуряват храна на 630 възрастни и 250 деца в Монтана

Социални кухни осигуряват храна на 630 възрастни и 250 деца в Монтана

Социалният патронаж, детската млечна кухня и диетичната трапезария осигуряват храна на 630 възрастни и 250 деца в Монтана.

Домашният социален патронаж в Монтана работи над капацитета си, съобщи кметът Златко Живков. В града 373 души използват тази социална услуга, което е със 100 души повече от възможностите на базата. Натоварването е поето, за да не бъде изоставен нито един възрастен човек без храна в тези трудни времена, подчерта Живков.  Филиалът на патронажа в село Смоляновци обслужва още близо 80 души в околността.

Монтана е една от четирите  общини – областни центрове, в която има трапезария за диетично хранене. През януари в нея се осигурява храна за 180 души.  За тристепенно меню цената е 2,50 лева и е най-ниската в страната.

Другата социална услуга, която работи на пълен капацитет в Монтана е детската млечна кухня. През този месец там се приготвя храна за 250 деца. Между 80 и 90 процента са запълнени местата в четирите детски ясли в града. „Това е висок процент за януари, сравнено с предишните няколко години, в които нямаше пандемия”, коментира Живков.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.