Екстрадират мъж от Лом в Испания за трафик на наркотици

Екстрадират мъж от Лом в Испания за трафик на наркотици

Окръжен съд Монтана взе решение да предаде на властите в Кралство Испания – 67 годишен български гражданин от Лом, обявен за международно издирване с европейска заповед за арест. Делото е образувано по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) след заповед издадена на 21.12.2020 г.  от Наказателния отдел на Национален съд – Мадрид.

Според заповедта  в края на април 2011 г.  Б. И. П. е  бил заловен на Автомагистрала 7 /Аликанте – Барселона/ в автомобил с 876,6 кг хашиш на стойност 1 405 440 евро.  След 45 дни арест и платена гаранция от 10 000 евро Б. И. П. е бил освободен и останал в Испания до края на 2020 г., когато се прибрал в България.

На 30 декември 2020 г. Б. И. П. е задържан от служители на МВР  в Лом, а ден по-късно Окръжен съд – Монтана му наложи мярка за неотклонение „Домашен арест“ за обезпечаване на разглеждането на Европейската заповед за арест. В съдебно заседание нае 13.01.2021 г. Б. И. П. изяви пред Окръжен съд доброволно съгласие да бъде предаден на испанските власти за провеждане на наказателно преследване срещу него.

Деянието, за което Б. И. П. се издирва, се наказва в Испания с до 7 години затвор и е престъпление и по българските закони.  Решението на съда е окончателно.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.