Ева Майдел представи наръчник за енергийни проекти с участието на кмета Златко Живков

Ева Майдел

Българският евродепутат Ева Майдел организира среща на регионите за представяне на наръчника “Възможности за българските региони в светлината на Европейската зелена сделка”. В онлайн събитието участва вицепремиерът Томислав Дончев, бившият премиер на Полша и председател на Европейския парламент Йежи Бузек и кметове от Северна България, между които и кметът на община Монтана Златко Живков.

„Политиките за енергийна ефективност са един от малкото икономически ефективни начини да се подобрят условията на градска и околна среда и да се повиши удовлетвореността на гражданите от условията на живот и качеството на общинските услуги – удобен и беземисионен градски транспорт, чист въздух и природа, уютни училища и детски градини, комфортни жилищни сгради и по малко енергийно бедни домакинства.“ Това заяви Ева Майдел, която е член на комисията по енергетика на Европейския парламент.

От своя страна Златко Живков заяви, че климатичните политики на ЕС са заложени не самоцелно, а защото повишават качеството на живот.

„Изпълнявайки климатичните и енергийни цели, ние ще изградим една модерна среда в нашите градове. Именно това искат нашите съграждани – една по-хубава среда, в която да могат да живеят, да се развиват и да се чувстат наистина европейци. Енергийният и климатичен преход е една възможност. Кметовете внимателно четем и анализираме документите от Европа, плановете и възможностите за финансиране, за да ги използваме бързо и ефективно.“ Допълни Златко Живков.

В документа, представен днес, има практическа информация как общините могат да планират по-ефективно добива и потреблението на енергия на своята територия, да развиват партньорства, да подобрят комуникацията и капацитета си.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.