Отбелязваме 148 години от гибелта на Васил Левски

Паметника на Васил Левски в Монтана

На 19 февруари в 11 ч. кметът на Община Монтана Златко Живков ще поднесе венец пред Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от Българския Северозапад. Традиционната церемония, с която ежегодно се отдава почит пред делото на Апостола, няма да бъде организирана в познатия мащаб. Поканени са само ограничен брой представители на Общинския комитет „Васил Левски” и ФСПГ „Васил Левски”, за да се предотврати струпването на стотици граждани, респективно – нарушаването на противоепидемичните мерки.

В памет на йеродякон Игнатий ще бъде отслужена заупокойна панихида в храм “Св. св. Кирил и Методий” с присъствието на няколко представители на Общинския комитет „Васил Левски”.

Научно-популярно предаване, представящо мястото на Апостола на свободата в българската художествена литература, ще подготвят уредници от Регионален исторически музей – Монтана. Те ще припомнят не само емблематични, но и други, по-слабо популярни художествени творби на български автори, посветени на живота и дейността на Васил Левски. Видеото ще бъде публикувано утре на специализирания музеен сайт.

През седмицата Регионална библиотека „Гео Милев“ посрещнаученици, за да им представи мултимедийна презентация „По стъпките на Левски“. Продължават и виртуалните уроци с класове по повод 148 години от гибелта на Васил Левски. Във фоайето е подредена изложба, посветена на годишнината.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.