Инициатива за изграждане на детски лагер събра дарения от 35 хиляди лева (ВИДЕО)

Детски лагер „Синьо лято” ще бъде построен край язовир Долна вода до село Студено буче в община Монтана. Това обявиха на пресконференция кметът Златко Живков, председателят на Управителния съвет на Националния ловно-рибарски съюз, инж. Васил Василев, председателят на Ловно-рибарско дружество „Огоста” и президент на Ротари клуб  – Монтана, Борис Цветков и председателят на рибарския клуб в града Владимир Цветков.

Инициативата за провеждане на обучения за деца край яз. Студена вода е от преди 3 години. Те се организират от ЛРД – Монтана в партньорство с общината, Български червен кръст и Съвета по наркотични вещества. От миналата година е разработен проект за изграждане на база да седмични обучения.

„През последните няколко месеца стартира и  кампания за набиране на средства, с които да бъде изпълнен проекта, заяви кметът Златко Живков. В нея се  включиха общински съветници, ротарианци и граждани с индивидуални дарения между 200 и 2000 лева, уточни той. Събраните са общо 35 хиляди лева.

Обучителните лагери ще се провеждат през летните месеци – юни, юли и август. В тях могат да се включат деца от   І-ви до ХІ клас. В рамките на седмица те ще  усвояват  теоретични познания за дивите животни и природата, а също и  практически умения по риболов и оказване на първа помощ.

„Основната ни цел е да върнем децата сред природата, заяви председателят на ЛРД „Огоста” Борис Цветков. Желаещите са много и  в обученията досега участваха 160 деца. Заради пандемията пропуснахме миналата година, но се надяваме този проект да се развие”, допълни той.

„Инициативата на колегите, с активната подкрепа на ръководството на община Монтана, ще даде първия пример в България за добра реализация на публично партньорство в областта на работата с подрастващото поколение, заяви председателят на управителния съвет на НЛРС инж. Васил Василев. Той допълни, че ако моделът, който се реализира в Монтана, бъде приложен и в други градове от страната ще има едно подрастващо поколение с правилно отношение към опазването на дивите животни и местообитанията им. Това според инж. Василев е голямото предизвикателство днес.

Вижте повече във видеото

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.