Румънски художници представят тематична изложба в Монтана

Румънски художници представят тематична изложба в Монтана

Изложба на съвременно изкуство от Румъния гостува в Художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана. Кураторът на изложбата Дан Труица от Букурещ е подбрал автори, работещи в областта на живописта, рисунката и текстила. Те интерпретират по различен начин темата за птицата, полета и свободата.

Изложбата под надслов „Пеликанът “ ще остане в залата на ул. „Цар Борис ІІІ” №  19 до 21 март.

Дан Гелелету, Аурелия Матей и Йоана Енеску представят с живописни композиции, включващи пеликани. Птиците в картините на Андана Калинеску и Елена Отилиа присъстват символично. При някои автори – Кристина Ангелеску и Петронела Тома, се наблюдава по-декоративен начин на живописване. Владимир Паун се представя с 4 пана релефна живопис, внушаващи драматизъм. Платното на Ема Жабо създава усещането за лекота и простор. Живописните творби на Адриан Гарбис представляват абстракции, създаващи илюзията за движение и динамика.

Творбите, изпълнени в техниката на текстила, са от трима автори. Едита Кокуба се представя с две пана с приятна цветова хармония, а Сибил Мермезе – с релефно пано и 3 композиции в квадрат.” – пояснява Николай Пенков – уредник в художествената галерия.

Той припомня, че кураторът Дан Троица за трета поредна година представя творческите търсения на съвременните творци от Румъния в галерия “ Кирил Петров „.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.