Борислав Орлинов от Монтана е на първо място в Европа и 4-то в света

Борислав Орлинов от Монтана е на първо място в Европа и 4-то в света

Борислав Орлинов от Монтана е на първо място в Европа и на четвърто в света в категория „Репортери под 30 години“. Престижната награда му се дава от Международната асоциация на спортните журналисти AIPS. 1871 представители на медии от цял свят, от които 711 от Стария континемт, бяха номинирани, като сред участниците имаше представители на гигантите CNN, BBC, FOX, Marca, Olympic Channel, Canal+ и други.

Филмът озаглавен „Дамир – синът на войната”, с който Орлинов впечатли журито на AIPS, разказва за тежкия път на босненския тенисист Дамир Джумхур – от разрухата в Сараево до елита на тениса. Младият журналист се среща с него в Белград на тенис турнира Adria Tour, организиран от сръбската легенда Новак Джокович. Заинтригуван е от личната история на Дамир. Журналистическата интуиция подсказва, че житейският път на Джумхур носи послание отвъд зоната на спорта. Затова филмът не акцентира на спортните постижения. Тенисистът е роден през 1993 година в обсадения град Сараево по време на войната в Босна и Херцеговина.

Неговото детство и тренировките на корта преминават под  знака най-дългата блокада на столица в съвременната история. „Дамир Джамхур ми разказа как преди 27 години майка му минава между барикадите, докато по нея стрелят снайперисти, за да стигне до болница и да го роди. По-късно Дамир тренира в стар салон по физическо, който няма дървен под, защото бежанците са взимали материала, за да се отопляват. В крайна сметка, докато е дете, той не разбира изобщо какво се случва и любовта към тениса го спасява. Сега Джумхур е в елита на световния тенис, има няколко престижни титли и мечтае за това хората на Балканите да се по-обединени.“ –  споделя Борислав Орлинов.

Операторът Таси Асенов помага при заснемането на кадрите за късометражния филм на Борислав Орлинов. Екип от „Канал 3”, където работи Боби по това време, съдейства при окончателното оформяне на лентата. Идеята „Дамир – синът на войната” да участва в наградите на AIPS е на Асоциацията на спортните журналисти в България. С помощта на нейния председател Найден Тодоров проектът е финализиран и включен в авторитетния световен конкурс.

Борислав Орлинов е изгряваща звезда в спортната журналистика. Той пише най-вече за футбол и тенис. Възпитаник е на ПГПЧЕ „Петър Богдан” – Монтана. Тренирал е футбол при Юлиян Райчев в школата на Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата“. Травма става причина да се откаже от спорта. Посещавал е групата за обучение по журналистика клуб „Медии”, където прави и първите си публикации в местни сайтове и вестници. Завършил е Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Борислав Орлинов е само на 25 години, но вече е преминал през няколко телевизии като анализатор и автор. Бил е главен редактор на сайта „Тенис Кафе”. В момента е част от екипа Нова телевизия.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.