ПЕНКА ПЕНКОВА: „С вашата подкрепа продължавам напред да споделям опита си с грижа и любов към хората от област Монтана!“

ПЕНКА ПЕНКОВА
  • Първата жена-кмет в историята на град Лом с три успешни управленски мандата
  • Зам.председател на Управителния съвет  на Националното сдружение на общините в Република България / НСОРБ/
  • Зам.председател в Постоянния комитет на Конгреса на местните и регионални власти в Европа
  • Член на Комитета на регионите в Брюксел
  • Водач на листата на ПП “Републиканци за България” с номер 21 за  МИР- Монтана 

Г-жо Пенкова, имате дълга професионална биография, ако продължим визитката Ви, се боя, че няма да ни остане много място за въпроси. Вие самата какво бихте добавили към представянето Ви?                        

Аз мисля, че един управленец жена, изхождайки от природата на майка и съпруга, много по-лесно разбира хората и печели доверието им. Затова след това подреждам, че съм кмет, политик, участник в институционални, обществени и граждански процеси. Много ми  помага, че съм педагог, да се отнасям с внимание, грижа и любов към проблемите и радостите на хората. Аз вярвам, доверявам се на хората, те го усещат и ми отвръщат с доверие и чисто човешка емоция. Може и малко камъче да съм от историята на нашия град, но си тежа на място. А моето място е Лом – градът на вечната река Дунав, история от Алмус до днес и горди хора, за това, че са дали първи много добри неща на Отечеството  си.  С разум и слушайки сърцето си, тези хора през последните 20 години поверяват управлението на града си на жена – кмет, и така три пъти. Ако първият път е било от интерес какво може жена начело, то за втория и третия явно са имали добра причина да ме избират отново, затова добавям ”успешни” пред мандатите си.

Какво успяхте да направите и какво остана недовършено в годините като кмет, представител в български и европейски инситуции?

Вижда се направеното през моите три мандата като кмет за града и общината, за образователната, културната и социалната инфраструктура. Днес община Лом е в топ пет на общините по социални услуги и грижа за децата и възрастните хора. Специално искам да отбележа изграждането на общинския пазар и създаването на Местна инициативна група /МИГ/ Лом, която разработи стратегия, спечели десетки проекти и привлече над 8,3 милиона лева европейски средства, които бяха реализирани от частни фирми, неправителствени и обществени организации. Горда съм с реализираната мечта на ломчани – благоустроеният Дунавски парк. Обновихме и читалищата, много улици, водопроводи, започна ремонт на спортната зала, създадохме художествена галерия. Работихме по няколко дузини проекти, които променят общината. Има още много недовършени неща, най-голямото предизвикателство от които е водният цикъл, за да няма никога повече водни кризи. За разрешаването на този проблем не достигна съгласие във всичките 11 общини на област Монтана. Това е едно от нещата, които ме мотивират също да продължавам напред като народен представител, за да имам възможности за решаването на проблеми на по-високо ниво.

Влизате в надпреварата като водач на листа на ПП “Републиканци за България”. Трудно или лесно решение беше за Вас това?

Винаги съм смятала, че политиката е отдаденост, коректност и силата да носиш отговорност. Политическа коректност показах през 2019г., когато не приех предложения и политическа подкрепа  да се кандидатирам срещу партията, с която довършвах поредния си мандат. Много хора ме питаха защо и ме укоряваха за това моето решение, чувствах, че изискват от мен да продължавам да работя за своя град. Тогава реших, че мога да бъда полезна и да дам много  на училището, което управлявам, на гражданския сектор и да бъда обединител в различни каузи и инициативи. През последните месеци проведох много срещи, разговори, посещения в различни общини от област Монтана, за да се уверя в правилността на пътя, по който тръгвам и отговорността, която поемам към тия, които ме номинираха,  и хората от областта. Получавала съм признание и много награди: за най-успешно управление на Дунавска община, за най-толерантна личност в община Лом, национална награда за хората с добри сърца, каквато е давана на папата и Христо Стоичков, жена на годината на област Монтана. Но наистина няма по-ценно признание за мен от това на хората на Лом, като например моята учителка от Руската гимназия, която ми стисна силно ръката и ми каза: Най-добрата си, ти знаеш и можеш,  и трябва да го направиш за нас! Обичам ви и се покланям, г-жо Александрина Александрова! /снимка с нея ще сложим/ Чест и отговорност е да си водач на листа, да поведеш силен екип, който познава всички проблеми на областта, защото е съставен от местни хора, повечето от тях получавали вече доверието на съгражданите си на предишни избори. Парламентът не е място за самодейност, нито е самоцел. Според мен, до там се стига  с професионализъм, с много знания и да си доказал, че умееш да носиш отговорност. Участието ми в местната власт е било в резултат на поискано и получено доверие от хората, а в национални и европейски институции е оценка за цялостната ми дейност. Вярвам в обществения договор и няма да подведем хората, които ни гласуват доверие! Вторият в листата след мен, но буквално на първа линия в ковид пандемията е Сашо Бънков, който е медик от Спешна помощ в Монтана, съпругата му и тя е доктор. Боян Аврамов и Таня Петрова – няколко мандата са зам.-кмет съответно на община Вълчедръм и община Бойчиновци, Цветелина Александрова – била е зам.-кмет и кмет на община Георги Дамяново, Николай Петров – експерт по европроекти и финансиране в община Берковица, а Мария Димитрова от Вършец и Светлозар Вангелов от Лом са представители на бизнеса – тя в сферата на туризма с управлението на къщи за гости, а той като строителен инженер в строителството на сгради и съоръжения. Включили сме и млади хора, за да правим баланса в днешния ден на все по-дигитална комуникация и живот.

С кое първо ще се заемете в новия парламент?

Ние имаме подробна програма, популярно наречена “100 + републикански идеи за държава с правила”. Виждате колко са много, по секторни политики нашите предложения за промяна и регулации в обществото, който иска може да се запознае на сайта ни. Аз бих откроила създаването на регионални фондове за райони като област Монтана. Предвиждаме инвестиционни фондове, които да поемат 50% от инвестицията на предприемчиви българи и потенциални инвеститори в региона за закупуване на земя и производствени мощности, като сумата ще бъде възстановявана след започване на реално производство. Развитието на изостаналите райони е невъзможно без справедлив достъп до качествено образование, съобразено с изискванията на местния бизнес. Затова предвиждаме да създадем иновативни студентски кампуси, които да повишат качеството на работната сила. Но мой първи и постоянен приоритет ще е решаването на проблемите на хората от региона. Както вече казах, от месеци, а и сега ежечасно в хода на кампанията се срещаме с хората по общини, записвам си всеки техен проблем и мнение, за да търся решение и да отговоря после като народен представител.

Заставам пред Вас, като политик с богат управленски опит, който познавате, като човек на действието, който търси и намира решения.

С вашата подкрепа продължам напред да споделям опита си с грижа, любов и внимание към проблемите на хората от област Монтана! Призовавам за позитивна кампания и честни избори!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!