Третокласник поиска да бъде съден без защита

Окръжен съд – Монтана отваря виртуални врати в Деня на Конституцията и юриста

Окръжен съд – Монтана потвърди определение на Районен съд – Монтана, с което е прекратено дело срещу Д. К. – извършител на кражба, незавършил начално образование и явил се без защитник на делото срещу него.  

Липсата на завършено начално образование е пречка подсъдимият да проучи и разбере обвинението, а това накърнява правото му на защита, обявил на 19. 02.2021 г. Районният съд, прекратил съдебното производство и върнал делото на прокуратурата  за отстраняване на допуснатото нарушение.

Прокуратурата е протестирала определението с мотива, че обвиняемият Д. К. е български гражданин и независимо от факта, че е завършил само трети клас, владее български език, а освен това и сам се е отказал от адвокатска защита. След като обсъди  доказателствата по делото, Окръжен съд обяви протеста на прокуратурата за неоснователен.  

Твърдението, че щом  обвиняемият е български гражданин и говори български език е достатъчно да се приеме, че има „базова грамотност“ и може да се защитава сам без адвокатска помощ в наказателното производство е незаконосъобразно, заяви съдът.

Обвинението в случая е за квалифицирана кражба и обвиняемият Д. К. с грамотността, която притежава – 3 клас,  не може да се справи с проучването и запознаването с материалите по делото.

Адвокатската му защита е задължителна, обяви Окръжен съд и потвърди определението на РС – Монтана  за прекратяване на съдебното производство и връщането на делото на прокуратурата за отстраняване на нарушението, накърнило правото на защита на подсъдимия.

Определението на съда е окончателно.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.