Библиотеката в Монтана вече разполага с машина за дезинфекция на книги

Библиотеката в Монтана вече разполага с машина за дезинфекция на книги

От днес всяка книга, която се връща в РБ „Гео Милев“, преди да заеме мястото си на стелажите, ще бъде дезинфекцирана в UV машина за стерилизиране на книги „Book Sterilizer SK-8000“.

Машината обработва до 6 книги едновременно само за 30 секунди. С помощта на 3 бр. UV лампи се осигурява 99,9% ефективна защита срещу прах, паразити, бактерии и вируси, в това число и COVID-19. В устройството е инсталиран и освежител, който дезодорира книгите, а прахът се отстранява чрез високо въздушно налягане и силен поток от въздух. При стерилизацията книжните тела не се увреждат.

Дoceгa, във връзка с наложените противоепидемични мерки, в библиoтeкaтa ce нaлaгaшe 72-чacoвa „кaрaнтинa“ на книгите, преди да бъдат предоставени отново за ползване. С новата придобивка се намалява рискът от зараза, както на обслужващия служител, така и на потребителите на библиотеката.

Анелия Иванова – Тодорова, директор на РБ „Гео Милев“, демонстрира как работи, закупената със средства от бюджета на библиотеката, UV машината за стерилизиране на книги „Book Sterilizer SK-8000“. Машината е инсталирана в Детски отдел и с нея ще оперира специално обучен служител.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.