Библиотеката дезинфекцира книгите с модерна машина (ВИДЕО)

От този месец културната институция разполага и с машина за дезинфекция на книги „Book Sterilizer SK-8000.  Апаратурата е инвестиция на общината и бе демонстрирана пред журналисти в присъствието на кмета Златко Живков.

 „Това е нещо необходимо и нормално за съвременния свят. Свързано е не само с безопасното ползване на книгите, но и с тяхното правилно съхранение. Изпълнихме инвестиция, която бе планирана в бюджета и одобрена от общинския съвет”, заяви кметът Златко Живков.

Стерилизаторът за книги има три броя UV-лампи, чрез  които се осигурява ефективна защита срещу вируси, бактерии и паразити. В нея за 30 секунди могат да бъдат обработвани едновременно  6 книги. След процедурата те излизат  не само по-чисти, но и допълнително ароматизирани с освежител.

С 38 процента са се увеличили онлайн посетителите на регионалната библиотека“Гео Милев“  в Монтана, съобщи директорът й Анелия Иванова- Тодорова. Чрез различни платформи библиотекарите са влизали в ученически часове, провеждали са представяне на книга онлайн. Според Иванова кризата, която трябвало да преодолеят по време на пандемия е дала възможност  да се увеличи и разгърне дейността по различен начин.

Вижте повече във видеото

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.