На 94 години почина Кирил Маринов

Кирил Маринов:

На 94 години във Франкфурт – Германия е починал най-големият дарител на община Монтана и един от най-големите в българската история Кирил Маринов, съобщи кметът на Монтана Златко Живков.

Кирил Маринов е роден в село Винище в община Монтана. През 1946 година емигрира в Германия. В началото работи всякаква работа, а след това започва бизнес във Франкфурт. През последните 20 години той е дарил много средства на община Монтана – за закупуване на микробуси за театри и домове за възрастни хора, за изграждане на детски и спортни площадки в Монтана и родното му село Винище, за поемане таксите за детски градини на деца, за издигане на часовникова кула по повод приемането на България в ЕС и т.н.

През миналата година Кирил Маринов дари 320 000 лева за ремонт на улица „Извора“ в Монтана. Днес кметът на града Златко Живков съобщи, че ще предложи на общинския съвет на следващото заседание новият площад на тази улица да носи името на Кирил Маринов.

Живков коментира, че се надява историята да даде заслужена оценка на големият дарител, който е живял скромно и е помагал на родния си край с много средства.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ИЗТОЧНИКБТА