Екоактивисти почистиха Античната крепост

Екоактивисти почистиха Античната крепост
Снимка: Елина Асенова

Екоакция проведоха ученици от ПГПЧЕ „Петър Богдан“ и експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана. По повод Международния ден на Земята – 22 април, те почистиха района на Античната крепост на хълма Калето. Те събраха 8 големи чувала с отпадъци. Благодарение на това крепостта, която е културна ценност от национално значение, стана по-привлекателна като любимо място за разходки.

Ядро на групата от ученици, включили се в екологичната инициатива, бяха участници в проекта „Сътрудничество за иновации и размяна на добри практики “ Soft skills-key to career success” по програма „Еразъм +” KA2 под ръководството на г-жа Диана Иванова – преподавател по биология.

В проекта участват четири училища от България, Полша, Италия и Румъния. Те работят за развитие на меките умения като креативност, убеждаване, сътрудничество, адаптивност и емоционална интелигентност. С днешната акция тийнейджърите развиха умения за екипната работа и гражданска ангажираност. Г-жа Иванова насочи вниманието им към необходимостта от опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея.

Международният ден на Земята се отбелязва всяка година на 22 април с цел да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Мотото на кампанията за 2021 г. е „Да възстановим Земята“. Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. За първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г.

Текст: Елина Асенова

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.