Осъдиха АПИ да плати обезщетение за катастрофа след срутил се банкет

Осъдиха АПИ да плати обезщетение за катастрофа след срутил се банкет
Снимката е илюстративна

Окръжен съд – Монтана осъди Агенция Пътна инфраструктура да плати близо 12500 лева обезщетение на транспортна фирма „Вени транс логистик“ ЕООД за пътно произшествие, при което автомобил на дружеството се обърнал заради пропаднал банкет на пътя.

На 17 юни 2019 г. влекач „Рено Премиум“ на „Вени Транс“ с водач Б. К. , натоварен със строителни материали, пътувал по път  I – 1 Е-79. На км 105+100 шофьорът  спрял на пътния банкет, но настилката подала и автомобилът се обърнал. Щетите по влекача били оценени на 15 611, 76 лева.

По случая било образувано дело, по което през октомври 2020 г. Районен съд – Монтана присъдил на дружеството, собственик на автомобила, 7805, 88 лева обезщетение, а иска над тази сума отхвърлил. Решението на РС бе обжалвано пред ОС – Монтана от АПИ и от транспортната фирма. АПИ  моли съда да отмени решението и да отхвърли иска като сочи за виновник за инцидента водача, който, според тях, не упражнил контрол над  влекача и спрял на забранено място. Фирма „Вени транс“  пък  моли иска да бъде уважен изцяло, тъй като водачът не носи вина за произшествието, а спирането му е било наложено от здравословен проблем. 

След като провери обжалвания акт и обсъди всички събрани доказателства съдът намери, че АПИ трябва да носи отговорност за вреди в резултат на некачествен ремонт, възложен от Агенцията. Според извършената съдебно-техническата експертиза банкетът е бил изграден от насипана пръст с трошен камък, но без да е валиран и утъпкан, което направило съоръжението нестабилно. Водачът също  носи вина за произшествието, тъй като е спрял извън специално обозначените за това места, но това било наложено от внезапно влошаване на състоянието му  и е целяло избягване на по-тежки последици за другите участници в движението. Затова вината му за съпричиняването на ПТП  е 20 %, определи съдът.

В значително по-голяма  степен обаче е отговорността на АПИ, която не е осигурила безопасно пътно съоръжение, обявиха магистратите и  отмениха решението на РС- Монтана в частта, с която  иска на „Вени транс логистик“  е отхвърлен над сумата от 7805, 88 лева. Съдът  осъди АПИ  да заплати на транспортната фирма  12 489, 40 лева обезщетение заедно със законните лихви  и 1688,50 лева разноски по делото, съобразно уважената част от иска.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС в едномесечен срок.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.