Камбаната на храм „Свети Георги“ събра село Войници (СНИМКИ)

Камбаната на храм „Свети Георги“ събра село Войници

За пръв път миряните от най-малкото село на Община Монтана Войници празнуваха храмов празник на Гергьовден.  Новата черква бе осветена през есента миналата година от Видинския митрополит Даниил и е една от петте, построени през последните 10 години в общината.

Днес на Светли четвъртък празничната служба и освещаването на курбана за Свети Георги Победоносец води отец Ангел Томов.

„Храмът е едно благодатство  за село Войници и благодаря на кмета Живков че във всички села на общината вече има църкви, заяви кметският наместник Красимир Цеков. Тук досега не е имало и по-важното отсега нататък е да я поддържаме“, допълни той.

Във Войници живеят 56 души по постоянен адрес, с пришълците са около 80. В селото има един смесен магазин, който работи всеки ден и събота до обяд. Читалището отдавна е закрито, но сградата му е ремонтирана и се отваря за общоселски сбирки.

„Люлки си имаме, черква си имаме, всичко си имаме, като в големите села“, казва Цеков и се разсмива. Все пак признава, че инфраструктурата е малко калпава, но сега ще я постегне, защото досега всички средства отивали за храма.

„Радвам се, че и след откриването на храма продължава да има хора, защото заради тях бе построен този храм“, заяви Златко Живков – кмет на община Монтана. Той пожела на всички живот, здраве и сила да се преборят с всички лоши неща така, както Свети Георги е победил змея.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.