Д-р Любомир Досев, кардиолог, МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана: „Covid-19 може да причини възпаление на миокарда“

Д-р Любомир Досев

Д-р Любомир Досев, кардиолог в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана, обяснява за пораженията, които Covid-19 може да причини на миокарда или перикарда на сърцето.

Д-р Досев, каква е връзката между Covid-19 и сърдечно-съдовите заболявания?

Инфекцията с Covid-19, като много други вирусни заболявания, може да причинява възпаление на миокарда, което е мускулния слой на сърцето или перикарда – обвивката на сърцето. За съжаление, предвид епидемиологичната обстановка виждаме все повече пациенти с вирусно засягане на сърцето. При тежко протичане на корона вирус инфекцията, всичко започва като пневмония, но ескалира до сериозно сърдечно-съдово заболяване – това се дължи на така наречената „цитокинова буря“ в организма, която много често уврежда и съдовете на сърцето.

Според американско изследване, 78% от преболедувалите имат сърдечно засягане, а 60% незатихнало миокардно възпаление в рамките на няколко месеца. При какъв процент от преболедувалите у нас се забелязват кардиологични поражения?

По-важното е не колко процента имат сърдечно засягане, а колко тежко е то. Имаме много сериозни случаи, успешно „хванати“ навреме след контролен преглед, но има и леки поражения, които не винаги са с „клинично значение“ – тоест, нямат нужда от конкретно лечение. Хората не трябва да се плашат излишно, нашият апел е да има превантивни грижи и
самосъзнание за следене на общото състояние след преболедуване.

Всеки, който е преболедувал ли трябва да се прегледа превантивно? И какви са индикациите, че трябва да се обърнем към кардиолог?

Знаете, че ние лекарите винаги апелираме за превенция. И все пак – хората, които са изкарали заболяването леко и нямат оплаквания, физически активни са, без следа от непривична умора и задух, могат да отложат контролния преглед. Ако обаче има налице умора (внезапна или непривична) при изпълнение на обичайни битови дейности, усещане за недостиг на въздух и задух при физическо усилие или болки и тежест в гърдите, то задължително трябва да се обърнете към кардиолог, и то в кратки срокове.

Могат ли да бъдат дълготрайни пораженията върху сърдечно-съдовата система?

За съжаление – да. Ако се установи тежко засягане на сърцето, то пораженията могат да са дълготрайни. За да се избегне това е нужно бързо диагностициране и започване на своевременно лечение. През изминалата трудна за всички година, кардиологичното отделение на МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана създадохме кол център, чиято цел е да проследява състоянието на всеки един пациент преминал през отделението. Надявам се с наша помощ, на всички лекари, с допълнително проследяване и лично самосъзнание, да успеем да изградим навик у пациентите, не само у тези преминали през Covid-19, да следят за състоянието си и при нужда да се обръщат към медицинско лице. Не трябва да забравяме, превенцията може да спаси живот.

За МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана: На 23 март 2020 г., МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана излезе със становище, че въпреки липсата на инфекциозно отделение и регистрирани случаи на Covid пациенти в болницата, лечебното заведение и всички медицински лица в него, заявяват своята готовност да застанат на първа линия в битката с Covid-19. В най-кризисните моменти от епидемията, болницата бе единствената в целия регион, която при изискване от 20%, отделя 40% от капацитета си, за да успее не само да приема Covid случаи, но и да осигурява адекватно лечение, с риск сведен до минимум за останалите пациенти и персонала.

Многопрофилната болница е разположена на 5 000 кв.м. площ, разполага с 5 високотехнологични отделения, разпределени в стационарен и консултативно – диагностичен блок, база от 147 легла и 248 души висококвалифициран персонал. Изключително комуникативната локация, инвестициите в съвременна апаратура и екип на световно ниво, правят МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана най-модерната високотехнологична болница в Северозападна България. Лечебното заведение разполага с единственото отделение по „Кардиология“ с III-то ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Кардиология” и ангиографска зала, което е предпоставка пациенти от цялата област, със спешни кардиологични състояния, да получат качествено и навременно лечение. МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ разполага с модерно и високотехнологично оборудване, което гарантира високо качество на предлаганите медицински услуги. Болницата е единствената в цяла България и Югоизточна Европа, която разполага с EchoLaser. Специалистите на МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана са и първите родни лекари сертифицирани за пълноправно приложение на иновативната технология, преминали специализирано обучение за безкръвна и микроинвазивна терапия в Бергамо, Италия.