Монтана се включва в Нощ на литературата

Нощ на литературата

Монтана се присъединява към юбилейната десета Нощ на литературата, която се провежда по едно и също време в различни европейски градове. От 18 ч. на 12 май ще бъдат представени откъси от книги на съвременни европейски автори в нови български преводи. Домакини на литературния хепънинг са Регионална библиотека „Гео Милев”, Регионален исторически музей – Монтана, Художествена галерия „Кирил Петров” и Михайловата къща.

В 4-те читателски гнезда слушателите ще чуят откъси от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, черногорски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски, френски, норвежки. Ще ги представят известни и интересни личности от Монтана. Кметът на Община Монтана Златко Живков ще също е сред тях и ще представи откъс от книгата „Преображения” на македонския автор Владимир Мартиновски.

Проектът Нощ на литературата е иницииран и се организира от Чешките центрове съвместно с Европейското сдружение на националните културни институти EUNIC от 2006 г. Постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната Нощ на литературата през 2012 година благодарение на Чешкия център в София. В тазгодишното издание на инициативата, популяризираща съвременната европейска литература, участват 14 български града.

Главни организатори на събитието в България са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Столична община, Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“. В Монтана организатор и координатор на Нощта на литературата е общината в партньорство с библиотеката и музея.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.