Кметовете искат преговори с правителството и гаранции за финансиране (ВИДЕО)

През следващите три месеца общините в България ще си взаимодействат със служебното правителство и настояват за преговори с ресорните министри  по важните за местните власти  финансови въпроси, заяви кметът на Монтана Златко Живков – член на управителния съвет на Националното сдружение за общините. 

Кметовете настояват да започне обсъждането по бюджетната процедура за 2022 година. Планираните за нея делегирани държавни дейности в 265 общини е в размер на 815 милиона лева и е важно тези трансфери да бъдат гарантирани от държавата.  Към тях кметът  Живков добави и още 30 милиона лева, които трябва да бъдат възстановени на общините за разходи, направени от тях за мерки срещу ковид пандемията.

Забавеното внасяне на Плана за възстановяване и развитие в Европейската комисия е проблем за местните власти. Срещу него стоят много общински политики и проекти за реализация като тези за енергийна ефективност, за водоснабдяване и канализация и за  дигитализация, уточни Живков.

„Ние се надяваме, че няма да спрат разплащанията по европейските проекти за изтичащия програмен период 2014 – 2020, както и по националните програми, които работят сега, заяви кметът на Монтана

Според него вече се закъснява и с преговорите за  организационно техническата подготовка за предсрочните избори, с които основно са натоварени общините. Освен това има  нерешени проблеми от априлските  избори като разходите за дезинфекция, останали за сметка на общините.

Вите повече във видеото

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.